Afbeelding

Deze verkiezingen zijn ook belangrijk voor gemeenten

Gemeenten zijn de eerste overheid. Ze zijn onmisbaar als het gaat om het oplossen van de grote uitdagingen. Klimaat, wonen, corona, versterking veerkracht en ondersteuning kwetsbare groepen jeugd en ouderen. Steeds vaker staan gemeenten als eerste aan de lat om te zorgen dat er oplossingen komen. Ze voeren rijkstaken als zorg voor jeugd en ouderen uit. Ook wij in de gemeente Aalten. Dichtbij huis, samen met organisaties en inwoners. Zo efficiënt en mogelijk. Dat is onze missie en doen we graag. Voor de uitvoering van die taken hebben we wel voldoende rijksgeld nodig. En daar zitten onze zorgen.

Wij, als gemeenten, kampen met toenemende tekorten. 120 van de 350 gemeenten in Nederland krijgen hun begroting niet rond. Op ondersteuning voor Jeugd en WMO komen alle gemeenten samen elk jaar zeker 1,7 miljard tekort. Voor onze gemeente Aalten is dat plusminus 3 miljoen. Dat kunnen en willen we als gemeente niet alleen oplossen. Dat zou ten lange leste ten koste kunnen gaan van andere dingen waar we als gemeente verantwoordelijk voor zijn. Juist in onze gemeente en onze regio is een goed woon- en leefklimaat waar we elkaar kunnen ondersteunen van het grootste belang. Dat loopt gevaar als de tekorten op de Jeugdwet en de WMO niet minder worden.

Het CPB heeft de programma’s van 10 partijen doorgerekend. En gekeken naar hun plannen met de gemeenten. Positief is dat bijna alle partijen zien dat de gemeenten geld te kort komen. En dat ze meer willen uittrekken voor vooral de tekorten in het sociaal domein. Wij betwijfelen of het genoeg is. En er moet meer gebeuren, willen wij als gemeenten de huidige en toekomstige taken voor u als inwoners goed blijven uitvoeren. Meer geld dus, maar ook minder regels. Daarom zijn deze verkiezingen ook belangrijk voor ons als gemeente. Wij willen graag mogelijkheden en middelen om te blíjven zorgen voor oud en jong. Oók in de gemeente Aalten.


Joop Wikkerink, wethouder Werk en Inkomen, WMO en Welzijn, Publieke Gezondheid

Hans te Lindert, wethouder Jeugd, Sport en Onderwijs.