Eremedaille kan voortaan op elk moment in het jaar worden uitgereikt

AALTEN – Een gebruikelijk onderdeel van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente was de uitreiking van de eremedaille. Deze wordt toegekend aan een persoon, die van bijzondere betekenis is geweest voor de Aaltense gemeenschap.

Sinds 2013 wordt de eremedaille op de nieuwjaarsreceptie uitgereikt. Hiervoor kunnen mensen worden voorgedragen. Een commissie met leden uit de bevolking bespreekt de voordrachten en geeft een advies aan burgemeesters en wethouders, die een definitief besluit nemen. In de afgelopen jaren werden steeds minder personen voorgedragen. Dit was aanleiding om nog eens over de opzet na te denken.

B en W kiest daarom nu voor een andere opzet. "Om de eremedaille de status te geven die zij verdient stellen wij u (de gemeenteraad) voor om de huidige opzet aan te passen. We stappen af van een uitreiking op een vast moment. Daardoor is het mogelijk om op elk daartoe geschikt moment een eremedaille uit te reiken.” Daartoe moet de gemeenteraad de huidige verordening 'Toekenning eremedaille gemeente Aalten 2013' intrekken en de nieuwe verordening 'Toekenning eremedaille gemeente Aalten 2021' vaststellen. Voor een commissie is voortaan geen rol meer weg gelegd.