Dini Veerbeek, Lieuwe Westerterp en Marianne te Linde kijken uit naar de herstart van Etend Ontmoeten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dini Veerbeek, Lieuwe Westerterp en Marianne te Linde kijken uit naar de herstart van Etend Ontmoeten. Foto: Frank Vinkenvleugel

Online
doorstart voor Etend
Ontmoeten

AALTEN - Etend Ontmoeten is een laagdrempelige gelegenheid voor mensen om - onder het genot van een lekkere maaltijd - even uit de sleur en eenzaamheid van alledag te treden en anderen te ontmoeten in een gezellige ongedwongen sfeer. Helaas is de bijeenkomst nu niet 'live' mogelijk. Maar op dinsdag 30 maart is er een online 'herstart' van Etend Ontmoeten. Om de vaste gasten een hart onder de riem te steken, én als voorbode - zo hopen de organiserende vrijwilligers - van de herstart van Etend Ontmoeten in het najaar.

Door Lydia ter Welle

Vrijwilliger Lieuwe Westerterp vertelt: "Etend Ontmoeten is ontstaan als initiatief van een groepje - voornamelijk jonge - vrijwilligers, die eens per maand zorgden dat er een maaltijd klaarstond voor mensen die wilden aanschuiven. Zij bedachten Etend Ontmoeten, omdat zij ervan overtuigd waren dat er heel veel mensen zijn die dreigen te vereenzamen. Doordat mensen niet over een sociaal netwerk beschikken om op terug te vallen, als ze alleen komen te staan. Dat kan een financiële achtergrond hebben, daarom probeerden de vrijwilligers de maaltijd gesponsord te krijgen voor wie het niet kon betalen. Maar het kan ook zijn vanwege persoonlijke omstandigheden: iemand die het psychisch moeilijk heeft, iemand die een partner verloor en dan alleen verder moet, iemand die vanwege mantelzorg moeilijk de deur uit komt. Voor al die mensen was er Etend Ontmoeten, waarbij de maaltijd de kapstok is waaraan de ontmoeting - eigenlijk het belangrijkste aspect - wordt opgehangen."

De initiatiefnemers slaagden erin een groep vrijwilligers te vinden die de maaltijden voorbereidde en kookte. De maaltijd, in buffetvorm, mochten ze serveren in De Hofnar, dat de ruimte belangeloos beschikbaar stelde. Lieuwe: "Maar zoals dat nu eenmaal gaat: op een gegeven moment werd het steeds lastiger om alles rond te krijgen. Door te weinig aanwas van nieuwe vrijwilligers, en verder haakten vrijwilligers af omdat hun omstandigheden veranderden: het vrijwilligerswerk paste niet meer bij werk- en persoonlijke omstandigheden. Toen ben ik samen met één van de vrijwilligers (die vanwege privéomstandigheden niet bij naam genoemd wil worden; red.) in gesprek gegaan met Figulus Welzijn. Om te kijken hoe we door samen te werken het zo mooie initiatief toch nieuw leven in konden blazen. En nét toen we een nieuwe opzet hadden bedacht, waarmee we half maart 2020 wilden starten, gooide corona roet in het eten."

Dini Veerbeek, coördinator van het Vrijwilligers Servicepunt van Figulus, sprak met Westerterp cs, en haalde ook Marianne te Linde, manager van de Aaltense Uitdaging erbij. Dini: "We weten uit ervaring dat mensen tegenwoordig minder gemakkelijk in een langdurige vrijwilligersjob stappen. Mensen willen zich tegenwoordig liever projectmatig inzetten. Daarom bedachten we een opzet waarbij we met Etend Ontmoeten waarbij een wisselende groep mensen, bijvoorbeeld van een organisatie of een bedrijf, hun maatschappelijke betrokkenheid toont door zich in te zetten als vrijwilliger voor Etend Ontmoeten. Om samen met de vaste vrijwilligers de maaltijd voor te bereiden, misschien zelfs te koken, en uit te serveren. We hadden het college van burgemeester en wethouders van Aalten al zo enthousiast gekregen dat zij het spits wilden afbijten."

Marianne te Linde: "Helaas kon dat niet doorgaan, vanwege corona, maar wat in het vat zit, verzuurt niet! We zijn verder gegaan met het maken van de plannen. Het netwerk van de Aaltense Uitdaging gebruiken we om onze ideeën in gang te zetten. En om groepen vrijwilligers te vinden, die bij toerbeurt de organisatie op zich nemen van zo'n avond. Bijvoorbeeld directie en medewerkers van een bedrijf dat zijn maatschappelijke betrokkenheid wil tonen door er mee aan de slag te gaan. Maar het kan ook een vriendengroep zijn die eens een ander soort activiteit op het programma wil zetten. Of een sportteam, een familie die iets wil vieren door wat voor een ander te doen. Het kan van alles zijn!"

Lieuwe Westerterp vult aan: "Naast die wisselende groep vrijwilligers die de maaltijd (voor-)bereidt en serveert, zijn we ook op zoek naar versterking van de vaste vrijwilligersgroep. We zoeken mensen die ons willen helpen, op wat voor manier ook. Dat kan zijn door te helpen bij het koken, maar ook bij het organisatorische deel, de PR, de verwerking van aanmeldingen, enzovoorts. Mensen die belangstelling hebben om ons team te komen versterken, of die op een andere manier ons initiatief willen steunen, kunnen contact opnemen met mij via l.westerterp@kpnmail.nl of 06-20398111."

Op dinsdag 30 maart van 17.00 tot 19.00 uur is de online-versie van Etend Ontmoeten. De vaste gasten waarvan de adressen bekend waren, zijn allemaal benaderd. Met hulp van stagiairs van Figulus hebben zij uitleg gekregen over de gang van zaken, en zelfs zijn er zo nodig voorzieningen geregeld zodat alle gasten online kunnen deelnemen. Alle deelnemers krijgen een maaltijd thuisbezorgd, en gaan daarvan genieten tijdens de online editie van Etend Ontmoeten. Alle deelnemers krijgen ook een goodiebag, een tasje met wat kleine cadeautjes, én met een bingokaart. Voor deze gelegenheid wordt de maaltijd namelijk afgewisseld met een bingo met een paar leuke prijzen. Verder verzorgt Sandra Vanreys live muziek tijdens de bijeenkomst. En verder is er tijd voor het belangrijkste: een gezellig gesprek, want de maaltijd is immers de kapstok waaraan de ontmoeting wordt opgehangen. Als gastheer fungeren burgemeester Anton Stapelkamp - altijd goed voor een gezellig gesprek - en een vaste vrijwilliger van Etend Ontmoeten. Zij 'ontvangen' hun tafelgenoten online vanuit De Ahof. Aanmelden voor deze 'Etend Ontmoeten' is helaas niet meer mogelijk. Maar wie later dit jaar - zodra het weer kan - wil aanschuiven, mag zijn naam en contactgegevens mailen naar l.westerterp@kpnmail.nl .