Hagenwind wil nog eens zeven tot tien windmolens nabij het bestaande windmolenpark. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Hagenwind wil nog eens zeven tot tien windmolens nabij het bestaande windmolenpark. Foto: Bernhard Harfsterkamp

B en W vindt plan voor extra windmolens nu niet haalbaar

Gemeente verwacht van initiatief-nemers nader onderzoek naar haalbaarheid

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Zeven tot tien nieuwe windmolens naast het bestaande windmolenpark van Hagenwind vinden burgemeester en wethouders nog niet haalbaar. Dit wordt geschreven in een brief als reactie op een brief van de werkgroep Hagenwind 2.0. van eind februari, waarin de plannen voor de extra windmolens worden aangekondigd. De werkgroep schrijft dat de brief als een principeverzoek mag worden beschouwd.

Uitnodigingskader zon en wind
Vorig jaar oktober stelde B en W het Uitnodigingskader zon en wind vast. Daarin werd aangegeven waar wel en niet windmolens en zonneparken kunnen komen. Om de duurzaamheidsdoelen te halen denkt B en W dat naast de bestande windmolens vijf hoge windmolens en 68 hectare zonnepanelen nodig zijn. Volgens wethouder Ted Kok kunnen het ook tien windmolens zijn en minder hectares zonnepanelen. Met het kader wilde B en W bewoners en ondernemers uitnodigen plannen te ontwikkelen, want de gemeente gaat hiermee niet zelf aan de slag. Voor nieuwe windmolens dacht wethouder Martin Veldhuizen dat deze het beste aansluitend aan het bestaande windmolenpark van Hagenwind gerealiseerd kunnen worden. Het Uitnodigingskader is nog niet vastgesteld door de gemeenteraad. Door de coronacrisis verliep de inspraak vorig jaar niet optimaal en loopt er momenteel een tweede inspraakronde met digitale informatiebijeenkomsten.

Huidige windmolenpark uitbreiden
De werkgroep Hagenwind 2.0 is - hoewel de inspraak nog loopt - al op de uitnodiging ingegaan. Aansluitend aan het huidige windmolenpark kunnen er nog zeven tot tien windmolens bijkomen in het gebied ten noorden en oosten van het Aaltense Goor. Dit gebied ligt op grond van de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Oost Gelre. De werkgroep geeft aan dat er al oriënterende gesprekken zijn gevoerd met de drie gemeenten. Volgens de werkgroep is grootschalige opwekking van windenergie momenteel 'de meest (kosten)efficiënte bron voor de winning van duurzame elektriciteitsproductie'. De plannen moeten nog verder uitgewerkt worden. De werkgroep zegt dat omwonenden nabij het plangebied al actief zijn geïnformeerd. Over het principeverzoek wil de werkgroep al graag in gesprek komen met de gemeente Aalten.

Goed woonklimaat omwonenden waarborgen
De gemeente denkt 'op dit moment' dat de zeven tot tien windmolens niet haalbaar zijn, 'zeker niet op Aaltens grondgebied'. De gemeente wil pas met de werkgroep in gesprek gaan als uit onderzoek is gebleken dat de ambitie haalbaar is. De werkgroep wil al nader onderzoek doen naar participatie, landschappelijke inpassing en innovatie. De gemeente wil daarnaast wordt aangetoond dat een goed woonklimaat bij de woningen in de omgeving gewaarborgd wordt. De gemeente denkt daarbij aan aspecten als geluid en de slagschaduw. De inspraakprocedure voor het Uitnodigingskader loopt nog tot half april. Op maandag 22 maart en woensdag 31 maart zijn er digitale informatiebijeenkomsten. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Aalten.