Aalten moet zich met het toerisme onderscheiden als grensdorp

Beleidsnota Vrijetijds-economie krijgt veel waardering

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De gemeente Aalten kan zich toeristisch meer onderscheiden door beter gebruik te maken van de grens. Verschillende fracties noemden dit als een speerpunt in de discussie over de beleidsnota Vrijetijdseconomie in de oordeelvormende raadsvergadering. Daarnaast werd de Aa-Strang en kleinschalige recreatie vaak genoemd.

Kleinschalig en volwaardig
Alle raadsfracties spraken hun waardering voor de beleidsnota uit. Toch brachten ze samen nog ruim twintig discussiepunten in. Alexander van der Graaff (D66) noemde als eerste het belang van de kleinschalige recreatie. “We moeten verder kijken dan de vier grote campings.” Guido Uland (Progressieve Partij) ziet het liefst alleen maar kleinschalige initiatieven. “Die zijn goed in te passen in het landschap.” Hij denkt dat dergelijke initiatieven gepaard kunnen gaan met het afbreken van stallen en schuren en het verbeteren van het landschap. “Kleinschaligheid gaat hand in hand met volwaardigheid en kwaliteit”, zei Van der Graaff. De discussie over wat volwaardige bedrijven zijn werd gestart door André te Brake (CDA). Hij had de indruk dat de kleinere recreatiebedrijven, zoals bed en breakfasts en boerencampings niet als volwaardig werden beschouwd.

Meer richten op dagrecreatie
Wethouder Martin Veldhuizen vond dat er in de beleidsnota voldoende mogelijkheden voor kleinschalige recreatie zijn gegeven. “Voor grote campings is de markt verzadigd. Daar gokken we niet op.” Die zijn er ook voldoende in de buurgemeenten. De gemeente Aalten moet het hebben van dagrecreatie en kleinschalige verblijfsrecreatie. “Daar moeten we ons meer op richten”, zei de wethouder. Voor hem is dat dan ook een van de belangrijkste speerpunten. Voor Te Brake is de Aa-strang een speerpunt dat in “deze raadsperiode” moet worden opgepakt. Ook de andere fracties gaven dit aan. Wethouder Veldhuizen zei dat daar in samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel aan wordt gewerkt. De gemeenteraad was daarover al geïnformeerd met een vertrouwelijke raadsmededeling.

Aa-strang combineren met beleven grens
De Aa-strang stroomt nabij de grens. Het beleven van de grens in combinatie met het riviertje zou daarom één project moeten worden. De gemeente Aalten kan zich daarmee meer positioneren als het grensdorp. Daarmee kan het onderscheidend zijn. Vooral Dinxperlo en het aangrenzende Süderwick worden daarbij als speerpunt gezien, maar de grens loopt nog verder. In samenwerking met Bocholt kan dat verder worden ontwikkeld. “De grensregio moeten we goed uitnutten”, zei Alexander van der Graaff. Hans Logmans (ChristenUnie) stelde voor een top drie te noemen van speerpunten “waar we onmiddellijk aan kunnen beginnen.” De grensoverschrijdende samenwerking noemde hij als tweede. Op de eerste plaats kwam voor hem het verder ontwikkelen van Aalten als fietsgemeente. Als derde is het voor de ChristenUnie belangrijk om te kijken naar mensen met een beperking en zij die het minder goed hebben. Logmans wil voor deze groep bijvoorbeeld verblijfplekjes aan de Boven-Slinge creëren. Maar dan moet er wel altijd water in staan. Hoewel de fracties het grotendeels eens zijn met de beleidsnota, wordt het in de besluitvormende raadsvergadering toch een bespreekstuk. Dat betekent dat enkele raadsfracties toch een motie of amendement zullen indienen. Ongetwijfeld om hun speerpunten meer aandacht te geven.