Een pleegkind: het kostbaarste bezit van een ander

AALTEN - Als een kind vanwege problemen (tijdelijk) even niet thuis kan wonen, wordt er naar een plek gezocht waar een kind in een gewone gezinssituatie terecht kan. Een plek waar een kind zich thuis voelt, waar het mag zijn en kan opgroeien. Het liefst in de eigen buurt, dorp of stad, zodat ze de eigen school kunnen blijven bezoeken en de eigen vriendjes kunnen blijven zien. Een fijne leefomgeving, waar het kind mag zijn, tot hij weer terug gaat naar huis, of zelfstandig gaat wonen.

Soms is pleegzorg voor heel korte tijd nodig en soms alleen voor de weekenden of een paar keer per week na school. Maar soms ook kan een kind heel lang niet meer thuis wonen. In alle gevallen is het wenselijk dat kinderen zo thuis mogelijk wonen. En dat pleegouders de opvoedtaak die ze met pleegzorg op zich nemen, delen met de ouders. Want, waar een kind ook wordt opgevangen, het heeft z’n ouders altijd bij zich.

Ook is het gewenst dat een kind dichtbij of in de eigen omgeving kan blijven wonen. Dus als een kind uit huis gaat, wordt altijd eerst binnen het netwerk van het eigen gezin gekeken of opvang mogelijk is. Bijvoorbeeld bij familie of bij mensen via de school. Dat zorgt ervoor dat de wereld waarin het kind woont, speelt, leeft en opgroeit niet een ‘gedeelde’ wereld wordt.

Wat is pleegzorg?
In een pleeggezin woont een pleegkind gewoon thuis, met pleegouders en eventuele andere (pleeg)kinderen. Het kind draait mee in het dagelijkse gezinsleven. Het pleeggezin vangt het kind op en verzorgt het zoals dat in een gezin gebruikelijk is. Pleegouders zijn gericht op samenwerking met ouders, omdat ze beseffen hoe belangrijk dit voor een kind en voor ouders is. Pleegouders doorlopen een specifiek voorbereidingsprogramma en selectie om pleegouder te mogen worden. Een pleegzorgbegeleider ondersteunt hen in de opvoeding van hun pleegkind. De pleegzorgbegeleider kijkt, in samenspraak met ouders en pleegouders, naar de ontwikkeling van het kind, adviseert en zet indien gewenst extra hulp in.

Verschillende vormen
Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Ten eerste pleegzorg zo lang als nodig is: die zorg biedt kinderen een stabiele plek waar ze erop mogen vertrouwen dat ze kunnen blijven zo lang dat voor hun situatie het beste is.

Dan is er weekend- en/of vakantiepleegzorg. Soms is het voor ouders en kind voldoende om enkele dagen per maand met weekend/vakantiepleegzorg ondersteuning te krijgen van een pleeggezin. Soms is de opvoeding voor de ouders erg zwaar, omdat ze persoonlijke of psychische problemen hebben. Het komt ook regelmatig voor dat een kind extra zorg en aandacht van de ouders vraagt, bijvoorbeeld door gedragsproblemen, ADHD, een ontwikkelingsstoornis of een beperking. Weekend/vakantiepleegouders geven een gezin dan net dat steuntje in de rug, waardoor een kind thuis kan blijven wonen.

Dan is er ook nog crisispleegzorg. Wanneer crisispleegzorg nodig is, is er altijd iets ernstigs aan de hand. Kinderen die tijdelijk bij crisispleegouders wonen, hebben vaak een nare periode achter de rug. Het is fijn als ze in een gewoon gezinsleven kunnen meedraaien. In de tijd dat een kind bij de crisispleegouders verblijft, wordt er met alle betrokkenen hard gewerkt aan het oplossen van de problemen in het eigen gezin, zodat het kind weer terug naar huis kan.

Pleegouders
zijn hard
nodig, ook in
de Achterhoek


Pleegouders zijn hard nodig. Ook in de Achterhoek. Voor kinderen van verschillende leeftijden en in verschillende vormen van pleegzorg. En in elke gemeente. Wie er meer over wil weten en erover nadenkt wat hij/zij voor een kind en zijn gezin kunnen betekenen, kan informatie aanvragen of eens naar een informatieavond komen. Entrea lindenhout, de organisatie die zowel het pleegkind en ouders als de pleegouders begeleidt, organiseert er elke maand wel ergens een. Hier hoort men niet alleen meer over pleegkinderen en hun ouders, maar kan men ook praten met pleegouders die graag hun ervaringen delen. Deze bijeenkomsten zijn natuurlijk coronaproof en dikwijls online. Ook te vinden via www.ikwilpleegouderworden.nl.

Extra veel verhalen over pleegzorg, belicht vanuit allerlei verschillende pleegouders, pleegkinderen, maar ook families, zijn te vinden op de landelijke pagina Open je Wereld.


www.openjewereld.nu