Zicht op Bredevoort. Foto; PR
Zicht op Bredevoort. Foto; PR

Stem op Bredevoort voor een plek in top 50 mooiste vestingsteden van Nederland

BREDEVOORT - Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort. Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160. Stuk voor stuk zijn de steden versterkt tussen de 15e en 18e eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten (of Engelsen): er is wat afgeknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht.

Deze tekst staat in de ANWB Kampioen van maart, als aankondiging van de stemming op 'de mooiste vestingstad van Nederland'. Op de stemlijst staan reeds 40 stadjes uit Nederland geselecteerd. Allen prachtig en vol historie. Maar Bredevoort ontbreekt. De selectiecriteria bestaan uit vestingsteden die een beschermd stadgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke stedelijke structuur. Ook van belang zijn de recreatieve mogelijkheden (is het leuk om dit stadje te bezoeken?). Helaas staat Bredevoort er niet tussen, maar gelukkig kunnen de stemmers zelf de stad van hun voorkeur stad invoeren. Want ook al is een groot deel van de vestingwerken verdwenen, de historie van Bredevoort is nog steeds zichtbaar. Denk aan het Vestingpad (door het Vestingpark), de cortenstalen ribben die de onderwal aanduiden, de vestingroute en de rondleidingen door Prins Maurits. Qua toeristische beleving is Bredevoort, mede als boekenstad, zeker een stadje dat de moeite waard is.

Stemmen
Op de website van de ANWB www.anwb.nl/forms/eropuit/mooiste-vestingstad-2021is het stemformulier te vinden. Hier kan iedereen het stadje van zijn keuze aanvinken. Wie kiest voor Bredevoort, moet even Bredevoort als vestingstad zelf toevoegen aan de lijst. Stemmen kan tot en met 15 april.
De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury – bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) – kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, en de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

De ribben van cortenstaal die de onderwal verbeelden. Foto: PR
De gracht van Bredevoort. Foto: Hip&Stijl Fotografie