De werkgroep probeert altijd schoolkinderen te betrekken bij het zaaien. Hier gebeurt dat in Lintelo, op de plek van de voormalige kleuterschool. Foto: PR
De werkgroep probeert altijd schoolkinderen te betrekken bij het zaaien. Hier gebeurt dat in Lintelo, op de plek van de voormalige kleuterschool. Foto: PR

Werkgroep: 'bestel nu het bloemenzaad voor bloeiende akkerranden en overhoekjes'

AALTEN/DINXPERLO – In de gemeente Aalten is de werkgroep Akkerranden actief. Samen coördineren de vrijwilligers het inzaaien van akkerranden en ‘overhoekjes’ met veelal een zaadmengsel met achttien verschillende soorten. Zo werd er in gemeente Aalten in het afgelopen jaar zo’n zeven hectare, 70.000 m2 dus, mooier. Mooier voor mens en dier: de aldus ingezaaide vierkante meters zien er prachtig uit, en ze zijn goed voor de biodiversiteit. Wie ook ruimte heeft voor deze bloemenpracht, kan nu zaad bestellen bij de werkgroep.

Door Lydia ter Welle

Gert Rougoor en Henk Obbink zijn als vrijwilliger actief voor de werkgroep Akkerranden. Rougoor is secretaris van de club. Hij vertelt: “Die betere biodiversiteit is van levensbelang voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten. En dat is hard nodig, want wij mensen hebben de bijen hard nodig om te zorgen voor bevruchting van de gewassen. Zonder bijen geen voedsel!”

Henk Obbink vult aan: “Meer insecten betekent ook meer voedsel voor insectenetende vogels, en bovendien bieden de zaaddragende planten in zo’n akkerrand ook voedsel voor vogels die van zaden leven. Kortom: al die vierkante meters met bloemen zijn mooi én goed, voor mens én dier. En het heet dan wel ‘akkerrandenproject’, maar elk ongebruikt stukje grond, hoe klein ook, kan worden ingezaaid. Niet alleen in het buitengebied maar ook in de bebouwde kom, en niet alleen bij landbouwers maar ook bij particulieren. We geven graag advies aan mensen die een stukje van hun tuin willen omtoveren in zo’n prachtige bloemenzee. Hoe meer vierkante meters ingezaaid worden, hoe liever het ons is!”

In deze tijd van het jaar houdt de werkgroep Akkerranden meestal één of meer informatieavonden om geïnteresseerden meer te vertellen over het project. “Mensen kunnen dan met hun vragen terecht, en horen van deskundigen over het hoe en waarom van het project. Het is altijd een leuke en leerzame avond”, aldus Henk Obbink. Helaas is zo’n avond momenteel niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. “Maar we hopen dat dit bericht in de krant er toch voor zal zorgen dat mensen zich melden bij ons, met hun vragen over het project en ook voor bestellingen van bloemenzaad.”

De gemeente Aalten is groot voorstander van het akkerrandenproject. Via de SAAP wordt er jaarlijks subsidie toegekend om het project te steunen. Landbouwers kunnen subsidie krijgen om een deel van hun akker in te zaaien.

De werkgroep Akkerranden heeft voor elk van de (kleine) kernen een contactpersoon die mensen van advies kan dienen als hij zo’n bloemenmengsel wil zaaien. Gert Rougoor: “Als werkgroep verdiepen we ons in de werkwijze, de bloemenmengsels en in verschillende manieren om de grond te bewerken om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Op dit moment wordt veelal het mengsel Bloeiend Bedrijf van Van Dijckes Zaden gezaaid, met achttien verschillende bloeiers, maar er bestaat bijvoorbeeld ook een meerjaren-mengsel.”

Op dit moment zijn er in de gemeente Aalten tegen de 175 grondeigenaren die een akkerrand, een overhoekje of gewoon een stukje van hun tuin inzaaien. Maar wat de werkgroep Akkerrand betreft, mogen dat er veel meer worden. De werkgroep houdt overigens via een nieuwsbrief een paar maal per jaar contact met mensen die meedoen aan het project.

Wie meer wil weten over het inzaaien van een stuk(je) grond met bloemenzaad, kan zich melden bij Gert Rougoor, gh.rougoor11@gmail.com of tel. 06-25416026.

De ingezaaide randen leveren een mooi plaatje op. Foto: PR
De bloeiende bermen fleuren het buitengebied op. Foto: PR