Wethouder verwacht veel plannen voor woningbouw in 2021

'U zult zien dat het hard zal gaan de komende tijd'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – “Voor de zomer komen we al met meer dan honderd woningen, waarvoor plannen zijn die worden uitgewerkt”, beloofde wethouder Ted Kok tijdens de discussie over de woonvisie in de oordeelvormende raadsvergadering. “U zult zien dat het hard zal gaan de komende tijd.” Hij verwacht in 2021 zelfs al in de richting van de tweehonderd te komen. Desondanks wilde hij zich niet op harde getallen vastleggen. Henk Hartemink (VVD) drong daar op aan. Dat zou meer ambitie uitstralen.

Liever flexibele doelen
Wethouder Kok meldde ook dat het nieuwe uitnodigingskader woningbouw, waardoor het gemakkelijker is om woningen te bouwen, al 50 woningen heeft opgeleverd waarover positief is besloten. Ambitie is mooi, maar de wethouder werkt liever met flexibele doelen. “Er moeten wel initiatiefnemers zijn die woningen willen bouwen. We zijn afhankelijk van derden. Dus is het lastig om dan afgerekend te worden op harde doelen. Flexibel betekent dat het ook 350 kan zijn.” De flexibele woningbouw is nodig om de leefbaarheid in de gemeente op niveau te houden. Daar hoort een goed aanbod bij met goede woningen en goede voorzieningen. Dat laat zich niet kwantificeren.” Hartemink was hierover niet tevreden. De wethouder moet denken als een topsporter die doelgericht naar een topprestatie toe werkt. Kok reageerde dat sporters de wedstrijd willen winnen en dat dit soms per toeval een wereldrecord oplevert.

Spoedzoekers in losstaande recreatiewoningen?
CDA, Gemeentebelangen en VVD vroegen opnieuw aandacht voor de spoedzoekers. Zo worden mensen aangeduid, die tijdelijk woonruimte nodig hebben. De oorzaak kan een scheiding zijn of de verkoop van het huis. Het komt dan voor dat er niet op tijd een nieuwe woning is gevonden. In een motie had de gemeenteraad al eens gesuggereerd hiervoor te kijken naar tijdelijke bewoning van recreatiewoningen. Burgemeester en wethouders vonden dat geen goed idee. Wethouder Kok voelt er nog steeds niet voor om recreatiewoningen voor spoedzoekers te gebruiken. “In samenspraak met de Woonplaats zullen er een aantal woningen ter beschikking zijn.” De wethouder herkent het probleem ook niet. “De vraag is niet hoog. Er melden zich bij ons geen mensen die met spoed een woning zoeken.” Diverse raadsfracties zagen het anders. Bij hen melden zich wel mensen. Om ze te helpen denkt Gerrit Assink om daarvoor niet recreatiewoningen op recreatieparken, maar die buiten de parken daarvoor te gebruiken. Hij vond wel dat er een maximum periode aan moet zijn gebonden.

Meer woningen bouwen in het buitengebied
In de woonvisie wordt aangekondigd dat er nog gekeken wordt naar hoe er meer ruimte voor woningbouw in het buitengebied kan komen. Met name CDA en ChristenUnie kunnen daar niet op wachten. Gerrit Assink (CDA) wil graag dat de mogelijkheden voor boerderijsplitsingen worden verruimd. Wethouder Kok gaf aan dat er nog geen afwegingskader voor de woningbouw in het buitengebied is opgesteld, omdat hiervoor niet voldoende medewerkers waren bij de gemeente. “Daar is nu op ingezet. Er is een aantal mensen benoemd, zodat we meer kunnen doen.“ Ook de wethouder wil meer mogelijkheden voor woningbouw in het buitengebied. Niet alle raadsfracties zijn daar enthousiast over. Bert Weevers (Progressieve Partij) zei tegen nieuwbouw in het buitengebied te zijn. “Wij hechten aan een goede ruimtelijke kwaliteit.” Tegen verbouw, het benutten van bestaande woningen, is hij niet.