Arno Groot Kormelink in zijn atelier 'het hok'. Foto Karin Stronks
Arno Groot Kormelink in zijn atelier 'het hok'. Foto Karin Stronks

‘Kunst is voor mij een uitlaatklep’

Uit de kunst met: Arno Groot Kormelink

Door Karin Stronks

AALTEN - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Arno Groot Kormelink zijn verhaal.

De kunstwerken van Arno Groot Kormelink (63) zijn divers. Hij maakt schilderijen en beelden. Zijn inspiratie haalt Arno uit de natuur, uit de vele reizen die hij maakte en uit mensen. In de tuin staan houten beelden, silhouetten, sommigen met veel kleur, een enkel beeld is puur natuur. Op een van de objecten, een silhouet van een mens met lichte kleuren, is een gevelteken bevestigd. “De geveltekens werden op de nok van woningen geplaatst en hebben een betekenis. Het gevelteken is voor elk huis anders en in beginsel geplaatst om onheil af te weren. Dat vind ik mooi, die symboliek”, legt Arno uit.

Schilderijen van mensen, portretten en doeken met natuur staan in zijn atelier, ‘het hok’, waar een boekenkast vol boeken een hele muur beslaat. Door grote ramen is de ruimte heel licht. Op schappen staan beelden van vogels. Ook liggen overal voorwerpen die Arno heeft gevonden. Bijzondere stenen, gebogen takken, vogelveren. “Als kind nam ik al van alles mee naar huis. Vogelnestjes bijvoorbeeld. Kijk maar hoe prachtig ze gemaakt zijn”, wijst Arno. Een klein nestje laat hij zien, dunne twijgjes, mos en een bedje van haren. Hij glimlacht: “Ik had vroeger al ‘altaartjes’ met voorwerpen uit de natuur. Dat is een inspiratiebron! Soms maak ik een tijdlang schilderijen van mensen en op een gegeven moment ben ik mensen zat… Dan maak ik weer een serie werken van natuurlijke situaties.”

Symboliek en rituelen
Hij wil graag naar de kunstacademie maar dat kan niet, zekerheid en een goed inkomen vinden zijn ouders belangrijk. Na de middelbare school reist Arno naar Israël en werkt in een kibboets. Hij bezoekt ook onder andere Australië, Nepal, India, Noorwegen en IJsland. “Maar vooral ook de natuur in de Oost-Achterhoek is inspirerend”, zegt hij. En vervolgt over de reizen: “Door de reizen heb ik veel geleerd over symboliek en rituelen. Je overgeven aan chaos, geuren, kleuren, zeer inspirerend. We waren eregast bij een bruiloft van nomaden. Er werd een geit geslacht en het huwelijk werd voltrokken bij volle maan. En we waren getuige van het verbranden van overledenen bij de Ganges in India. Lichamen worden verbrand met onder andere sandelhout en dan verstrooid in de rivier, ze zijn dan klaar voor het hemelse paradijs.”

Ontdekkingstocht
Naast zijn baan leert hij zichzelf schildertechnieken en houtbewerken aan. Hij vertelt: “Ik heb wel eens workshops en cursussen gedaan, bijvoorbeeld om te leren etsen. Verder ben ik inderdaad autodidact. Dat is een voordeel, ik ben niet ‘gevormd’ door een ander. Heb zelf ontdekt hoe alles werkt, kunst maken is een grote ontdekkingstocht. Hoe dingen in elkaar zitten, kleur, vorm, grilligheid en textuur. Een kwestie van goed kijken. Ik wandel veel, daar put ik kracht en inspiratie uit. Verwondering is een groot goed. Kunst maken is voor mij een uitlaatklep. Plezier beleven aan kunst is het belangrijkste.”

Plezier
Arno werkt met mensen met een beperking, probeert ‘zijn’ groep voor kunst te interesseren. “Hierbij is het plezier het belangrijkst. We tekenen samen en beschilderen of ‘stippen’ houten silhouetten. Ook mensen met een beperking kunnen hele mooie dingen maken”, zegt hij. Arno wint twee keer De Gelderlander Kunstprijs met zijn werk. “De expositie was in Doetinchem, in de Catharinakerk”, geeft hij aan. Ook met Septemberkunst heeft Arno meegedaan. In 2007 fietst hij met een groep kunstenaars de Kunstroute rondom Zieuwent, over de kerkenpaden. Arno: “De deelnemende kunstenaars hebben in het landschap van de kerkenpaden een plek gekozen die als inspiratie diende voor een kunstwerk. De objecten waren een half jaar te zien.” Hij vertelt desgewenst: “Of ik mijn werk verkoop? Ja hoor! Tegenwoordig niet zo veel meer. Ik leen wel eens kunst uit aan vrienden en familie als ze iets mooi vinden!”