Joop Navis tussen zijn cadeaus. Foto: Karin Stronks
Joop Navis tussen zijn cadeaus. Foto: Karin Stronks

Joop Navis na vijftig dienstjaren met pensioen

‘Werken is mijn hobby…’

Door Karin Stronks

AALTEN – Vijftig jaar heeft Joop Navis gewerkt bij verschillende bedrijven. Op zijn zestiende begon hij bij een bedrijf in Duitsland, de laatste achttien jaar werkt hij bij de Heide Smid in Halle. De laatste werkdag bij de Heide Smid is een onvergetelijke belevenis geworden. Joop en zijn vrouw Henny zijn op de eerste officiële pensioen-dag nog aan het nagenieten…

Bij Joop thuis op de keukentafel staan bierpakketjes, wenskaarten, magazine ‘De Heide Smid Joop-editie’ en een mooi beeld met in een koperen plaat het getal 50 gegraveerd. Joop vertelt over zijn onvergetelijke laatste werkdag: “We zaten aan het ontbijt toen we rijen lampjes zagen op de Hollenberg. Bijna alle collega’s van de Heide Smid kwamen aanrijden met busjes, vrachtwagentjes en caddies, wat een verrassing! We dronken een bekertje koffie en gingen in een grote colonne op pad, ik mocht voorop! Bij de Domme Aanleg, waar m’n collega’s zich hadden verzameld, gingen mijn collega’s naar de klus of terug naar Halle.”

Joop verricht op zijn laatste werkdag een aantal bijzondere klusjes. “Wij hebben zieke collega’s bezocht, een collega had net een goede uitslag, erg fijn was dat! Ik moest wat lichte werkzaamheden doen. Henny kwam ’s middags op de koffie, er was een kort en kleinschalig officieel moment en daarna op naar huis waar we een heerlijk diner van De Heerlyckheid Bredevoort kregen voorgeschoteld. Het was een geweldig mooie dag, de koffie kwam wel bijna mijn neus uit”, blikt Joop lachend terug. Hij vervolgt: “Ik had voor deze dag de bus nog vlot even gewassen, iets ‘gekeuvel’ had ik wel verwacht maar dit slaat alles… Als cadeau mogen we een kachel uitzoeken, super!”

Schnaps en bier
Op zijn zestiende, na de LTS, gaat Joop aan het werk, hij begint bij Te Pas in Duitsland. Hij vertelt: “We dronken ’s morgens koffie maar na de middag was het schnaps en bier. Ja, ik deed ook mee, ze deden het allemaal, dat hoorde er blijkbaar bij … Na een jaar hield ik het daar voor gezien.” Na Te Pas werkt Joop bij loodgietersbedrijf Te Mebel waarna hij voor Henk Koskamp aan de slag gaat. Hij legt uit: “Henk werd helaas ernstig ziek en hij verkocht de zaak aan de familie Slaa uit Neede. Het klikte niet zo goed daar en via mijn kameraad Matti Heideman kwam ik bij Mateman in Barlo terecht.”

Intussen heeft Joop de opleiding GaWaLo (gas, water, loodgieter) met succes gevolgd en solliciteert naar de baan van onderhoudsmonteur bij het Hoge Veld. “Daar heb ik met ontzettend veel plezier gewerkt, werd ingezet bij Bernardus Bredevoort, Beth San en het Hoge Veld.” Omdat steeds vaker klussen worden uitbesteed besluit Joop om ontslag te nemen. Hij werkt een poos als zzp'er maar de lange dagen en de administratieve rompslomp werden hem te veel. “Soms was ik om vijf uur al op pad en ’s avonds tegen tienen pas thuis”, aldus Joop. Hij wordt regelmatig ingehuurd door de Heide Smid en kan daar in vaste dienst treden. Echter loopt hij een dubbele longontsteking op. Joop: “Dat zette me behoorlijk terug, ik kon niks meer. Gelukkig ben ik helemaal hersteld maar dat heeft lang geduurd.”

In 2003 begint Joop bij de Heide Smid, pakt alles aan, veegt schoorstenen, plaatst kachels, verricht service- en onderhoudswerkzaamheden. “Als het zou kunnen zou ik alles net zo overdoen. Heb met heel veel schik gewerkt”, vertelt hij. Naast werk is voetbal een grote hobby, hij voetbalt zelf, tegenwoordig ‘walking football’ en is jarenlang leider van het achtste elftal van AZSV. Hij maakt met Henny mooie reizen, onder andere naar Peru, Vietnam en Cuba. Joop: “En ik geniet enorm van de kleinkinderen! Ja en nu met pensioen, we zullen ons wel vermaken. Maar ik zal het werk best missen. Werken is mijn hobby.” Hij rijdt naar Halle om zijn Heide Smid-bus terug te brengen, daarna is voor Joop het pensioen echt een feit.