PP-fractieleden Esther Diepenbroek en Guido Uland bij de locatie van een omstreden uitbreiding van een stal in Lintelo. Foto: PR

PP-fractieleden Esther Diepenbroek en Guido Uland bij de locatie van een omstreden uitbreiding van een stal in Lintelo. Foto: PR

PP: 'Goedkeuring voor meer
varkens onbegrijpelijke stap terug'

AALTEN - “De uitspraak van de Raad van State (RvS) om nog meer varkens toe te staan aan de Gendringseweg in Aalten is heel teleurstellend. Een juridische benadering heeft precies het tegenovergestelde effect dan de richting van de huidige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.” Zo reageert de fractie van de Progressieve Partij op het bericht dat de varkenshouderij mag uitbreiden.

Weliswaar met een kleine technische aanpassing. Onderzoek heeft aangegeven dat luchtwassers onvoldoende werken. De RvS zegt dat deze varkenshouder daar geen rekening mee hoeft te houden omdat die gegevens pas nà de vergunningaanvraag bekend werden. “Daar waar heel Nederland bijkans op slot zit vanwege de stikstofproblematiek, wordt hier de belasting op de natuur verhoogd. Daar waar met veel geld bedrijven straks uitgekocht gaan worden, komt er hier één bij. Daar waar geurnormen aangevochten worden, wordt hier nog van de oude veel te ruime normen uitgegaan”, reageren de progressieven verontwaardigd.

“De uitspraak houdt onvoldoende rekening met de terechte bezwaren tegen aantasting van leefklimaat en vooral gevaar voor de gezondheid vanwege fijnstof. Toch zullen we de uitspraak van dit hoogste rechtscollege moeten accepteren, hoewel hij de bezwaren tegen de huidige wijze van werken in de landbouwsector vergroot. In die zin een ouderwetse stap terug op de weg van groei en grootschaligheid, aldus de PP.

In een derde serie info-advertenties in De Band en Aalten Vooruit gaat het over die broodnodige vernieuwing in de landbouw. De eerste advertentie in een serie van drie die deze week in De Band verschijnt, laat zien dat er al vanaf 1950 een enorme schaalvergroting heeft plaatsgevonden. In de gemeente Aalten daalde het aantal boerenbedrijven bijvoorbeeld van in de laatste 20 jaar van ruim 400 naar krap 200. Het grondgebruik en aantal dieren bleef nagenoeg hetzelfde; vandaar een forse schaalvergroting. Met alle nadelen rond mest, stikstof, landschap, verlies aan biodiversiteit,. Daar staat tegenover dat sommige boeren een vergoeding krijgen voor overhoekjes met bloemenmengsels of de koeien in de wei. PP wil met het plaatsen van deze advertenties verantwoording afleggen van haar politieke opvattingen aan een breed publiek, de discussie daarover stimuleren, maar ook de lokale media een financieel hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd.