Een voorbeeld van zo'n 'lichtzakje'. Foto: PR
Een voorbeeld van zo'n 'lichtzakje'. Foto: PR

Aalten toont hart voor de ander op Kerstavond

AALTEN - De gezamenlijke kerken in Aalten hebben een actie bedacht om Kerstavond bijzonder te maken. Ook nu een gezamenlijke kerstnachtdienst in een volle kerk niet mogelijk is. Namens de Christelijk Gereformeerde Kerk Aalten, Christengemeente De Meiberg, Euregio Christengemeente Aalten/Bocholt, Protestante Gemeente Aalten en de Rooms Katholieke Kerk Aalten ontving de redactie de volgende uitleg.

"24 december 2019. Het is 22:48 uur als ik de Zuiderkerk binnenloop. Het is even zoeken naar een leeg haakje aan de kapstok, het is nog langer zoeken naar een leeg plekje in de banken. Zo vol is de kerk nooit … Mensen uit verschillende kerken, met verschillende achtergronden. Ze zijn hier samen om de geboorte te vieren van dat ene Kind. Het Kind dat licht brengt in een wereld vol duisternis. Het Kind dat warmte brengt waar harten koud zijn. Het Kind dat ons leert om te zien naar de ander. Het Kind dat mensen met elkaar verbindt. En even speel ik met de gedachte: ‘Als dit Kind ons zo samen brengt, waarom dan niet…?’. Waarom dan niet…?"

"Het blijkt niet alleen mijn gedachte. In de zomer van 2020 komen uit verschillende kerken mensen bij elkaar om samen de kerstnachtdienst 2020 te organiseren. Wat kan? Wat mag? Is er wel een kerk groot genoeg? Of gaan we, net als met Pasen, samen naar de Markt?"

"Helaas houdt het corona-virus ons land opnieuw in zijn greep en is het niet mogelijk om daadwerkelijk samen te komen op kerstavond. Maar de gedachte laat ons niet los. We voelen ons zo sterk met elkaar verbonden dat we dat juist in deze tijd ook willen uitdragen. Samen vieren dat Gods Zoon werd geboren. Het Licht dat de duisternis verdrijft, het Kind dat vrede brengt, dat ons leert hart te hebben voor elkaar! Daarom zal er een online-kerstnachtdienst komen met als thema: Hart voor elkaar. De dienst zal worden uitgezonden op het Youtube-kanaal: Kerken van Aalten. Bij dit thema is de volgende actie bedacht: iedereen (één per adres) krijgt een theelichtzakje met een hart erop. Het is de bedoeling dat dit zakje (met een lichtje erin) op kerstavond voor het raam wordt geplaatst. Zo zal de liefde van God voor ons, elkaar en de wereld om ons heen zichtbaar zijn in en om Aalten."

Instructies
Het zakje kan het best gevuld worden met zand, rijst, kiezeltjes, of iets dergelijks zodat het stevig staat. De zakjes zijn gemaakt van brandvertragend papier. Stop een lichtbron in het zakje. Bij gebruik van een waxinelichtje: pas goed op voor brandgevaar!

In totaal zullen er zo’n 4500 zakjes verspreid worden. Zo hopen de gezamenlijke kerken dat Aalten (en omstreken) rond de kerst net wat extra warmte uit zullen stralen.

Wie via zijn kerkgelijke gemeente geen zakje heeft ontvangen, maar wie wel op kerstavond hart voor de ander wil tonen, kan een zakje afhalen bij onder andere de boekhandel.