De deelnemers lezen en spelen hun eigen partij op de boomwhackers. Foto: PR Eendracht Aalten

De deelnemers lezen en spelen hun eigen partij op de boomwhackers. Foto: PR Eendracht Aalten

Volwasseneducatie KLI(N)KT van Eendracht Aalten groot succes

AALTEN - Een instrument leren bespelen: dat kan op elke leeftijd. Toch ervaren volwassenen vaak veel drempels. Het is bovendien lastig om er zomaar achter te komen wat je precies wilt als muzikant in de dop. Speciaal voor die groep ontwikkelde Eendracht Aalten de module KLI(N)KT. Een reeks muzikale bijeenkomsten waarbij deelnemers de muzikant in zichzelf ontdekken. De fanfare verwelkomt na de eerste reeks negen nieuwe leden die allemaal muziekles gaan volgen op hun instrument naar keuze.

Begin september startte de enthousiaste groep. Het geduld van de deelnemers werd op de proef gesteld toen sessies meermaals verschoven moesten worden vanwege de geldende maatregelen. Toch lukte het om met tussenpauzes het volledige programma aan ze te presenteren. In de tien lessen maakten de deelnemers niet alleen kennis met het notenschrift en de basisbeginselen van muziek, maar ook met alle instrumentgroepen uit het orkest.

Omdat samenspel natuurlijk belangrijk is in een orkest, maakte de groep ook direct samen muziek. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: “Ook als je nog geen noot kan lezen, kan je natuurlijk wel samen muziek maken. Dorien (docent KLI(N)KT) weet de groep in beweging te krijgen. Het samen aan de slag gaan, werkt ook drempelverlagend. Het gaat er niet om of iets goed is of fout.”

Deelnemers Anita en Dianne besloten zich halverwege 2020 in te schrijven. Dianne wilde eigenlijk al langer iets met muziek doen, maar zonder ervaring leek dat een lastig traject. Dianne: “Toen zag ik dit voorbijkomen en ik dacht: ‘we gaan gewoon beginnen’. Dan zijn het tien lessen en dan zien we wel verder. Het was erg leuk. Het heeft voor mij goed uitgepakt.” Anita vult aan: “Ik had niet verwacht zoveel te leren in zo’n korte tijd. Het is leuk om kennis te maken met al die verschillende instrumenten. Het samenspelen was fijn en het samenzijn ook. Het was een avondje uit, zeker in deze tijd!”

Zowel Anita als Dianne kozen ervoor om een instrument bij de fanfare te gaan bespelen. Evenals zeven andere deelnemers. Waar de een inmiddels al enthousiast gestart is met les op trompet of euphonium, twijfelt de ander nog. Voor die twijfel is natuurlijk de ruimte, want de fanfare wil juist begeleiden naar de juiste keuze. De muzikanten blijven elkaar zien in het nieuwe jaar en vormen dan samen een mini-orkestje. Zo blijft samenspel een essentieel en natuurlijk gezellig onderdeel van het traject. Peter: “We zijn ontzettend trots op deze deelnemers. Ze hadden het vertrouwen in ons en we zijn natuurlijk enorm blij dat ze blijven muziek maken. Het zijn stuk voor stuk ambassadeurs van muziek maken op latere leeftijd.”

De fanfare wil met KLI(N)KT motiveren en normaliseren om ook op latere leeftijd te gaan musiceren. Een instrument leren bespelen vraagt om een investering, maar wie het eenmaal beheerst heeft er vaak een verder leven lang plezier van.

'Muziekles
wordt vaak
gekoppeld
aan kinderen,
maar je kan
het natuurlijk
volgen op alle
leeftijden'


Peter: “Muziekles is vaak zo gekoppeld aan kinderen, maar het kan natuurlijk op alle leeftijden. Onze fanfare bestaat uit een gemêleerd gezelschap. Enthousiastelingen in verschillende leeftijdscategorieën. Deze muzikanten bezochten de avonden van KLI(N)KT. Om meer te vertellen over de passie voor hun instrument, maar ook om de deelnemers kennis te laten maken met ons en ons orkest. De fanfare kent misschien voor sommigen nog geheimen, we laten graag zien dat we een open club zijn.”

Meedoen?
Een instrument leren bespelen is juist in deze tijd, waarin we veel thuis zijn dé investering voor de toekomst. In maart 2021 start er een nieuwe ronde KLI(N)KT.

Wie enthousiast is geworden van dit verhaal en zich nu al graag wil aanmelden, of wie wil weten wat de verdere mogelijkheden zijn, mag mailen naar info@eendrachtaalten.nl.

Deelnemers Anita (links) en Dianne. Dianne gaat muzieklessen volgen op euphonium. Anita twijfelt nog tussen verschillende instrumenten. Foto: PR Eendracht Aalten