Van links af Romke van der Meer en Bert Stronks van de diaconie, Henk Hogevonder van Marga Klompé en Dirk ter Maat, vrijwilliger van de Electrocar. Foto: Karin Stronks

Van links af Romke van der Meer en Bert Stronks van de diaconie, Henk Hogevonder van Marga Klompé en Dirk ter Maat, vrijwilliger van de Electrocar. Foto: Karin Stronks

Mooi bedrag van diaconie voor
electrocar

‘Het is voor de gemeenschap’

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – De diaconie van de protestantse gemeente Bredevoort doneert eenmalig 5000 euro als bijdrage voor het vervangen van twee electrocars. Bovendien wordt er een structurele gift gedaan van 1000 euro per jaar voor onderhoudswerkzaamheden. Bert Stronks van de diaconie geeft aan: “We hebben de middelen en elk jaar doen we giften aan goede doelen, dichtbij en ver weg. De doelgroep waar de electrocar voor bestemd is willen we graag steunen, vandaar onze eenmalige donatie en structurele steun.”

In Aalten rijden twee electrocars. Van deze faciliteit kunnen mensen gebruik maken die vervoer nodig hebben. Voor een ritje met de electrocar wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. “Daardoor blijft deze voorziening laagdrempelig en toegankelijk voor elke portemonnee, en dat is nou net de bedoeling. Veel mensen doen een betaling per rit in het daarvoor bestemde potje, er zijn ook vaste klanten die maandelijks een bedrag overmaken”, vertelt Henk Hogevonder, regiomanager van Marga Klompé. Coördinator Joke Meinen van Marga Klompé vult aan: “We willen deze faciliteit voor iedereen mogelijk maken en houden, dat heeft alles te maken met het omzien naar elkaar, de gemeenschapszin, de kneuterigheid. We mogen rekenen op donaties en giften, daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee en dankbaar voor!”

De diaconie van de protestantse gemeente Bredevoort heeft bewust gekozen voor de eenmalige donatie van 5000 euro en de structurele steun van 1000 euro per jaar voor de aanschaf van en het onderhoud aan de nieuwe electrocar en de elektrische auto. Romke van der Meer van de diaconie geeft uitleg: “Het grote voordeel van de electrocar is dat de voorziening voor de hele gemeenschap is. De electrocars staan bij de Stegemanhof in Aalten maar iedereen die vervoer nodig heeft kan er gebruik van maken. En de faciliteit wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers.” Joke Meinen vult aan: “Er wordt gewerkt op afspraak, er is een centraal telefoonnummer beschikbaar om afspraken te maken. De chauffeurs, allemaal vrijwilligers, houden onderling contact. In deze coronatijd kan er één persoon per ritje worden vervoerd.”

De electrocars zijn na zeven jaar aan vervanging toe. Onder andere door de steun van de Bredevoortse diaconie is dit mogelijk gemaakt. Joke geeft aan: “Dat de diaconie ervoor heeft gekozen om deze royale donaties te doen, daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Mede daardoor kunnen we de huidige electrocars vervangen.” De nieuwe electrocar en elektrische auto zijn toekomstbestendig, ze kunnen meer kilometers maken met een volle accu. Dirk ter Maat, vrijwilliger, vertelt: “Hierdoor kunnen we mensen die in het buitengebied wonen beter van dienst zijn.”

Vanuit de diaconie van Bredevoort zijn gesprekken gevoerd met Jorik Wubbels van de Spar. Het voorstel is om een vast tijdstip te plannen voor vervoer van en naar de nieuwe Spar winkel in Bredevoort. “We hebben afgesproken dat elke woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur een electrocar van en naar Spar Wubbels gaat rijden. Natuurlijk brengen we desgewenst de boodschappen voor de klanten naar binnen. Het sociale gebeuren is ook belangrijk, even een praatje, informeren hoe het gaat, een helpende hand. Dat hoort er allemaal bij”, aldus Dirk ter Maat. De twee electrocars worden vervangen door een nieuwe electrocar en een elektrische auto. Mede door de financiële steun van de diaconie van de protestantse gemeente Bredevoort is deze investering mogelijk.