Burgemeesters kiezen

Vorige week werd Novin Mateman gekozen tot nieuwe kinderburgemeester van Aalten. Zij was een van de zeven kinderen die eerst een presentatie moest verzorgen. Daarna werd hun kennis over Aalten en de wereld getest. Tenslotte interviewden zij burgemeester Stapelkamp.

Het was boeiend om deze verkiezing te volgen. Mijn complimenten voor degenen die ervoor zorgden dat het zo’n gevarieerde en onderhoudende bijeenkomst werd. Ik kon er niets aan doen dat mijn geest af en toe afdwaalde en dacht: waren die vergaderingen van de Aaltense gemeenteraad ook maar zo boeiend en afwisselend.

Die kindergemeenteraad is kleiner dan de raad van de volwassenen, maar alle kandidaten moesten zich wel eerst in het openbaar presenteren. Dat heb ik met de kandidaten voor de gemeenteraad nog nooit mee gemaakt. Tijdens de verkiezingstijd zie je alleen lijsttrekkers in actie en als je geluk hebt een enkele andere kandidaat. Van de oudgedienden heeft de trouwe volger van de gemeenteraad een indruk kunnen krijgen, van de meeste nieuwelingen is niets bekend.

Het merendeel van de kiezers bestaat uit mensen die niet de plaatselijke politiek volgen. Zij kiezen eens in de vier jaar zonder dat zij goed weten wie al die bekwame kandidaten zijn. Zou het niet beter zijn, wanneer zij zich net als de kinderen eerst zouden moeten presenteren en dat hun kennis van de gemeenschap in Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en de kleine kernen wordt getest?

Omdat er meer kandidaten zijn die in aanmerking komen voor de 21 raadszetels zul je daar meer bijeenkomsten voor nodig hebben. Dat is een praktisch probleem. Belangrijk is dat die bijeenkomsten gefilmd worden en door een ieder die wil later bekeken kunnen worden. Ik bied me alvast aan om dit in 2022 te organiseren. Ik verheug me al op het bedenken van leuke kennisvragen.

Aan die kinderburgemeesterverkiezing zit een ander aspect. De kinderburgemeester is lid van de kinderraad. Zou dit ook niet voor de gemeenteraad van de volwassenen moeten gelden. Weg met de benoemde burgemeester! Weg met die extra functie, die uitstekend gedurende vier jaar door een bekwaam raadslid kan worden vervuld.

Daarom stel ik voor dat de zeven raadsleden die de meeste stemmen krijgen kandidaat zijn voor het tijdelijk burgemeesterschap. Die moeten zich dan nog één keer presenteren. De jury wordt opnieuw gevormd door inwoners van de gemeente. Kunnen we dit snel regelen, zodat we eindelijk verlost zijn van benoemde burgemeesters? Van functies die al meer dan 200 jaar bestaan kun je je sowieso afvragen of ze nog wel van deze tijd zijn.