Heilige koeien

Er verdwijnt nogal wat uit het centrum van Aalten. Loop eens door wat eens de winkelstraten waren namelijk de Hogestraat, De Landstraat, de Lichtenvoordsestraat, de Prinsenstraat en je komt vingers tekort om al die lege winkelpanden te tellen. Dit is voor geen enkele lezer iets nieuws. De leegloop is al jaren, al tientallen jaren aan de gang.

Niet zo lang geleden is er in het Onderduikmuseum nog een film gedraaid opgenomen in de jaren 90 van de vorige eeuw in de Hogestraat. Daarbij zaten slagers, een poelier, de eigenares van een modezaak, een babyzaak en een boekhandel, Allemaal in die ene straat. De opsomming van verdwenen winkels uit heel Aalten zou vele malen langer zijn.

Het probleem van een slinkend winkelbestand speelt natuurlijk niet alleen in Aalten. Maar het lijkt erop dat er in veel buurtgemeenten veel adequater mee omgesprongen wordt. Ga naar Lcihtenvoorde. Ook leegstand daar, maar in veel mindere mate en er is veel nieuwbouw met nieuwe winkels. Duidelijk te zien is dat er een visie op vernieuwing wordt uitgevoerd.

Heeft dat ook niet te maken met een betere verkeersafwikkeling? Waarom persen zich nog steeds auto’s en vrachtwagens door de nauwe centrumstraten en zelfs door de enige winkelstraat die in ons dorp nog leeft? Is het door die koppige bescherming van de heilige koe, dat gemotoriseerde verkeer, dat het wandelend en fietsend publiek wegblijft uit het centrum?

Dat het in heel Nederland anders geregeld is in de winkelcentra zie je goed in het toeristenseizoen. De toeristen die dan in Aalten zijn lopen midden op straat, omdat ze thuis niet anders gewend zijn en verwachten dat het gewoon is in een winkelgebied. En gelijk hebben ze.

Hoe gezellig en relaxed is het om in een dorp te wandelen en te winkelen als je steeds opzij moet springen voor auto’s? Wie heeft bedacht dat die ene parkeerplaats voor de deur en de auto’s die je deur voorbijrijden je zaak overeind houden? Waarom kan in Doetinchem, Winterswijk en Lichtenvoorde bijvoorbeeld wel iedereen lopen van parkeerplaats naar winkels? Natuurlijk, parkeerplaatsen voor invaliden moeten er in het centrum blijven. Maar de rest kan toch wel vijf minuten lopen?

Het gemeentebestuur zal wel zeggen: plannen moeten van de middenstanders en de bewoners zelf komen. Dat zal gedeeltelijk waar zijn. Maar bestuurders zijn toch niet alleen uitvoerders, maar ook initiatiefnemers?

Aalten is echt niet uit de problemen wat betreft winkelbestand en winkelend publiek als we een parkeergarage bouwen. Zonder goede plannen en zonder brede centrumvisie kan dat wel eens het volgende pand worden dat leeg komt te staan.


Stef Olmer
Aalten