De Willebrordschool: inzetten tegen knelpunten op de woningmarkt. Foto: PR

De Willebrordschool: inzetten tegen knelpunten op de woningmarkt. Foto: PR

Progressieve Partij wil meer bomen in de komende 10 jaar

AALTENDINXPERLO - Snel meer bomen in de gemeente Aalten, dat is de wens van de Progressieve Partij. Het Rijk heeft de ambitie om 37.000 hectare nieuwe bossen aan te planten; de provincie Gelderland blijft niet achter met 4-5000 hectare. In een motie vraagt PP het college in 2021 in een 'Aaltense Bomennota' aan te geven hoe de gemeente Aalten de bomen- en bosaanplant gaat aanpakken.

Begroting
Op dinsdag 2 november wordt de begroting 2021 door de gemeenteraad behandeld. De diverse fracties kunnen hun wensen voor de komende jaren op tafel leggen. Bert Weevers van de fractie van de Progressieve Partij: “Het is glashelder dat meer bomen en bos meerdere gunstige effecten hebben: Ze bevorderen biodiversiteit (een inlandse eik herbergt wel 400 soorten insecten); ze helpen het klimaat: een boom neemt CO2 op; ze werken tegen hitte: een boom koelt door schaduw en verdamping. Bomen en groen zijn positief voor het stadsschoon en het landschap. Woningen in een boomrijke omgeving zijn bijvoorbeeld meer waard dan in een kale straat; meer bos en bomen trekken meer toeristen die rust en ruimte zoeken. Als we de landelijke ambities willen halen, mag er een tandje bij. Door gemeente, landbouw, boseigenaren en particuliere grondbezitters. Een helder programma helpt daarbij.”

School Willebrordstraat
Een tweede motie die wordt ingediend is om de vrijkomende voormalig kleuterschool aan de Willebrordstraat in te zetten tegen knelpunten op de woningmarkt. Op dit moment is de bestemming nog gelinkt aan het gebruik als kinderopvang. Volgens de PP zou er minimaal onderzoek moeten komen naar een woonbestemming. Raadslid Bert Weevers: “We praten altijd over tekorten aan woningen voor senioren en starters. Hier ligt een mooie plek om iets aan die vraag te doen. Dat kan in het bestaande gebouw met bijvoorbeeld kamer-gewijze verhuur, kluswoningen, verbouw naar appartementen. Maar ook in nieuwbouw bijvoorbeeld een Krasse Knarrenhof , seniorenappartementen, koppeling aan zorg. Volgens PP uiteraard voor mensen met een smalle beurs. Ook de uitvoering hoeft niet per se bij de Woonplaats te liggen. Nieuwe vormen van publiek-private samenwerking, de woning coöperatie Achterhoek, een ontwikkelaar: alles kan, mits betaalbaar.”

De Progressieve Partij heeft de andere partijen vooraf gevraagd om steun. Daar is van verschillende kanten voor de beide moties al positief op gereageerd.