Een foto gemaakt door Jalf nadat de buurt hielp met het storten van bladeren voor de boom. Foto: Jalf Flach
Een foto gemaakt door Jalf nadat de buurt hielp met het storten van bladeren voor de boom. Foto: Jalf Flach

Julianaboom krijgt extra voeding

AALTEN - Na een aantal gesprekken van initiatiefnemers Jalf Flach en Reinnetta Beking met de gemeente lijkt het plan te gaan lukken en is er kans dat de Julianaboom weer gaat bloeien, dankzij een dikke laag bladeren aan de voet van de boom. De 83-jarige beuk aan de Haartsestraat werd in 1937 geplant bij gelegenheid van het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard. De boom is karakteristiek voor de buurt. Door de hete en droge zomers heeft de boom het flink te verduren gehad.

Door Eva Schipper

Bomen hebben voedingsstoffen nodig net zoals alle andere levende organismen. Die halen ze onder andere uit gevallen bladeren. Maar omdat het blad weggeruimd wordt, missen bomen soms stoffen. Volgens Reinnetta en Jalf kan de beukenboom aan de Haartsestraat wel wat extra voeding gebruiken. Zodoende is het idee van de initiatiefnemers ontstaan om het blad van de boom en van andere bomen te laten liggen. Zo ontstaat er op een natuurlijke wijze een laag humus, waar de boom voeding uit kan halen. Daarom zouden zij heel graag een hekwerk om de boom geplaatst zien, zodat de bladeren beter blijven liggen. De gemeente heeft dat laatste niet toegestaan. Wethouder Martin Veldhuizen, met groenvoorziening in zijn portefeuille, legt uit: "Wij hebben ons aan een bepaald beleid te houden, in dit geval het zogeheten Groenbeleid 2012, waarin vast ligt hoe we daarmee omgaan. Om veiligheidsredenen willen we geen hek rond de boom.” Wel gaat de gemeente akkoord met het verzoek om de bladeren te laten liggen. "Wij doen er echt alles aan om onze bomen in leven te houden en als op deze manier de boom extra voedingsstoffen kan krijgen gaan we hier mee akkoord. Zo hebben we ook speciale bloembollen geplant onder de boom. Die geven ook extra voedingsstoffen af aan de boom.”

De wethouder vertelt dat in het Groenbeleid is opgenomen hoe de 43.000 'gemeentelijke' bomen worden verzorgd. “Dat betekent onder andere dat een onafhankelijk bureau ieder jaar de in- en outtake van de bomen onderzoekt. Dat wil zeggen, hoeveel voedingsstoffen een boom binnenkrijgt en hoeveel voedingsstoffen de boom gebruikt. Dat moet in balans zijn om de bomen gezond te houden."

Watertekort
Volgens Jalf Flach 'transpireert' een beukenboom zoals die in de Haartsestraat ruim honderd liter water per dag. In de droge zomers van de afgelopen jaren was dit een probleem. Omdat er erg weinig regen viel, kon de boom het watertekort onvoldoende aanvullen. Reinnetta en Jalf benaderden de buurt om de boom af en toe water te geven. Net zoals zij dat zelf deden. “We hebben met een emmer aan een touw heel wat water uit de beek gehaald en naar de beuk gebracht.” Daarbij hielp de gemeente Aalten ook met de watertoevoer. Volgens Reinnetta en Jalf was dit een goede aanpak, maar helaas nog steeds te weinig voor de boom.

Niet alleen Jalf en Reinnetta zijn erg betrokken bij de Julianaboom, maar ook de buurtbewoners. Maar liefst 120 omwonenden tekenden de petitie voor het laten liggen van het blad. De petitie tekenen kon ook via Facebook; daar werden ook een heleboel reacties achtergelaten. Wethouder Martin Veldhuizen was minder blij met deze actie op social media. "Ik vind het niet zo netjes om via Facebook in discussie te gaan. Ik ga zelf liever persoonlijk in gesprek met mensen dan te communiceren via social media."

Een paar dagen nadat de toestemming voor het laten liggen van het blad was gegeven, vertelt Jalf Flach: "Gistermiddag kwamen uit alle richtingen mensen met kruiwagens, manden en kuipen vol blad. Nu ligt er aan de voet van de Julianabeuk een dikke laag bladeren. Voeding en medicijn tegelijk. Namens de boom: dank!"
Martin Veldhuizen benadrukt dat hij het een heel goed initiatief vindt. “We vinden het fijn om te zien dat inwoners meedenken over de zorg voor bomen. En we staan altijd open voor een gesprek.”

Nu maar hopen dat de reddingsactie niet te laat kwam voor de Julianaboom.



Een foto uit het archief: de beuk in de jaren vijftig. Foto: PR
Foto: Eva Schipper