Vanaf 2050 geen aardgasvlam meer. Foto: PR
Vanaf 2050 geen aardgasvlam meer. Foto: PR

In de toekomst geen gebruik van aardgas meer

Met warmteplan in beeld brengen wanneer wijken afgekoppeld worden van gasnetwerk

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Elke gemeente moet in 2021 een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. Belangrijkste onderdeel van dit warmteplan is om beeld te brengen hoe wijken in de hele gemeente stapsgewijs van het aardgas worden afgekoppeld. In het landelijke Klimaatakkoord is besloten dat er in de toekomst geen aardgas meer in Nederland zal worden gebruikt. In de warmtebehoefte zal dan voorzien moeten worden door gebruik van duurzame energie.

Aanpak per wijk
“We moeten aardgasloos zijn in 2050”, zegt wethouder Martin Veldhuizen. “In de Transitievisie Warmte zullen we aangeven hoe we dit gaan doen.” Die visie wordt opgesteld in samenwerking met de andere Achterhoekse gemeenten. “Per wijk zullen we inventariseren hoe we dat het beste kunnen aanpakken.” Er is al voor de hele Achterhoek gestart met wijkanalyses, die worden uitgevoerd door een adviesbureau. Onderdeel van de aanpak zal zijn dat er per wijk gesprekken met de bewoners worden gevoerd. Lang niet elke bewoner is er nog van overtuigd dat stoppen met aardgas een goede keuze is. De nadelen die de gaswinning voor de inwoners van Groningen heeft, leidde er echter toe dat landelijk is besloten om geleidelijk aan met de aardgaswinning te stoppen.

Alternatieven zoeken
Er is 30 jaar uitgetrokken om aan alternatieven te werken. Voor nieuw te bouwen woningen geldt al dat ze niet meer op aardgas mogen worden aangesloten. De behaaglijkheid in de woningen zal voortaan vooral een elektrische oorsprong hebben. De benodigde stroom kan vooral opgewekt worden met wind- en zonne-energie. Ook warmtepompen zullen steeds vaker gebruikt worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. In de komende jaren zullen bovendien nieuwe technieken ontwikkeld worden. Sommige mensen verwachten veel van waterstof en pleiten er daarom voor om daarvoor de gasleidingen wel te laten liggen. Import van buitenlands gas zou een (tijdelijk) alternatief kunnen zijn, maar daarvoor bestaat landelijk geen draagvlak.

Iedereen moet mee kunnen doen
"Het moet wel betaalbaar zijn”, zegt wethouder Veldhuizen. Bij de medewerking van de inwoners zal daarom bepalend zijn of die er voldoende geld voor ter beschikking hebben. Niet iedereen kan in korte tijd overschakelen van een centrale verwarming met een op aardgas gestookte cv-ketel naar zonnepanelen op het dak met een daarvoor geschikte ketel. De wethouder beseft dat. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan investeren en profiteren moeten er financiële oplossingen komen. Daarom worden in het vervolgtraject manieren van financiering uit gewerkt. Andere gemeenten hebben bijvoorbeeld een duurzaamheidsfonds opgezet, waarop inwoners een beroep kunnen doen.

Proefproject nog niet gestart
De gemeente had al een proefproject in Dinxperlo willen doen. Het gaat daarbij om een representatieve wijk van 80 woningen. “Zo hoopten we inzicht te krijgen hoe we het kunnen doen.” Hiervoor was subsidie aangevraagd bij de rijksoverheid, maar die werd niet toegekend. Het proefproject zou samen met inwoners, maar ook met de woningbouwvereniging en andere eigenaren uitgevoerd worden. Veldhuizen wil niet zeggen om welke wijk het gaat. Het is immers niet zeker of er alsnog een proef komt. “Eerst willen we weten wat hiervoor nodig is.” Onderdeel van het warmteplan is ook of er restwarmte van bedrijven kan worden gebruikt. “Er zijn enkele bedrijven die warmte produceren, maar die liggen te ver weg van woningen”, zegt de wethouder. “Alleen de rioolwaterzuiveringen in Aalten en Dinxperlo komen in aanmerking. Dat wordt verder onderzocht.”