Bram Rensing snelt langs een speler van ONS Sneek. Foto: Cor Hinkamp

Wonderbaarlijke ontsnapping AZSV na 0-3 achterstand

AALTEN - AZSV heeft op miraculeuze wijze toch nog een punt overgehouden aan het thuisduel tegen ONS Sneek, dat voor het eerst een bezoek bracht aan sportpark Villekamp en deze reis zich nog lang zal heugen. In de 80ste minuut kwamen de Friezen op een 0-3 voorsprong en doelman Jasper te Kolste stond toen al onder de douche na een rode kaart in de 74ste minuut. Toch kwam de ploeg van Dave de Jong terug tot 3-3 door een uiterste krachtsinspanning in het laatste kwartier en sleepte daarmee toch nog een totaal onverwacht punt uit het vuur.

ONS Sneek kwam zonder punten op zak naar Aalten, maar liet van meet af aan zien zich niet gewillig naar de slachtbank te laten leiden. De ploeg van trainer Jan Vlap, die al vaker op sportpark Villekamp te gast was met Harkemase Boys en Staphorst, had zich prima ingesteld op de thuisclub en gooide veel energie in de wedstrijd. Toch was de eerste kans voor AZSV. Een lange bal van Yordi Orriƫns kwam bij Joost Rasing, die de bal voorzette op Niek te Veluwe, die de bal net miste. Daarna werden de Friezen sterker en zagen ze een vrije trap van Gabriel Fernando net naast het doel van Jasper te Kolste gaan. Bij een uitbraak via Koray Arslan had ONS Sneek geluk dat Gabriel Fernando slechts geel kreeg toen hij Arslan vasthield. Uit die vrije trap ging de bal van Sjoerd te Boekhorst net naast het doel van Justin van Dam.ONS Sneek kwam op voorsprong toen Mark Westra het middenveld met bal overstak, goed combineerde met Nick Kleen en met binnenkant voet de bal in de hoek tikte, 0-1. Een goede minuut later konden de Friezen opnieuw juichen. Patrick van der Veen kreeg de bal van Nick Kleen en schoot de bal fraai achter Jasper te Kolste, 0-2. AZSV probeerde wel aan te zetten, maar kreeg niet zoveel grip op de tegenstander. Een schot van Jardell Kruidbos ging net naast het doel van Justin van Dam uit een voorzet van Freek Mulder, maar veel verder kwam de ploeg van Dave de Jong niet. De irritatie over het eigen vertoonde spel werd onderwerp van gesprek in de ploeg en dat levert zelden beter voetbal op.

In de rust wisselde Dave de Jong twee keer. Hij haalde Sjoerd te Boekhorst en Koray Arslan naar de kant en bracht daarvoor Nick van Breugel en Erwin Nieuwboer. De thuisclub kwam beter in de wedstrijd tegen ONS Sneek, dat rustig wachtte op een uitval om het duel definitief in het slot te gooien. Die kans kwam ook na 65 minuten. Een lange bal van achteruit van Rico Cordes bereikte Nick Kleen, die alleen op Jasper te Kolste af mocht gaan. De Aaltense goalie redde goed bij diens inzet, maar de bal kwam voor de voeten van Jermaine Bregita die slecht inschoot en wederom bij Nick Kleen, die nu naast schoot. Daar ontsnapte AZSV nog. Daarna bracht Dave de Jong Michael Vaags als extra spits in het veld voor Bram Rensing en bij zijn eerste balcontact had hij de aansluitingstreffer kunnen scoren. Hij kopte de bal uit een vrije trap van Erwin Nieuwboer recht op doelman Van Dam af, zodat het 0-2 bleef. Daarna volgden de momenten van opwinding elkaar snel op. Eerst ging Jasper te Kolste in de fout. Hij kreeg een terugspeelbal, wilde invaller Ruendel Martina uitspelen, verloor de bal en pakte de Friese aanvaller vast. Scheidsrechter Stegeman uit Rijssen kon niets anders doen dan Jasper te Kolste met rood naar de kleedkamer sturen. Omdat AZSV al drie keer gewisseld had, moest er een speler in de goal. De keuze viel op Nick van Breugel, die in de jeugd bij een oefenpotje ook wel eens gekeept had. Bij Sneek baalden ze dat Stegeman niet de voordeelregel had gehanteerd, want na het vasthouden van Martina kon Rico Cordes de bal in het lege doel schieten. Die 0-3 kwam er toch korte tijd later. Een lange bal van doelman Van Dam werd door Ruendel Martina, al dan niet met de arm, teruggelegd op Han van Dijk. Deze stuurde Rico Cordes diep, die Nick van Breugel passeerde en de meegelopen Nick Kleen schoot de bal in het lege doel, 0-3. Boek dicht, zou je zeggen en bij AZSV hinkten een aantal spelers ook op die gedachte. Jan Vlap wisselde twee keer en haalde de uitblinkende Nick Kleen naar de kant voor een terechte publiekswissel en AZSV hinkte op twee gedachten, alles of niks of de schade zo beperkt mogelijk zien te houden. Onder aanvoering van Michael Vaags en Niek te Veluwe werd ONS Sneek nog even flink onder druk gezet en vijf minuten na de 0-3 scoorde Niek te Veluwe op aangeven van Erwin Nieuwboer de 1-3. Twee minuten later had Michael Vaags de aansluitingstreffer moeten scoren, maar uit de voorzet van Niek te Veluwe schoot hij van dichtbij over het Friese doel. Maar AZSV rook bloed en zag de krachten verdwijnen bij de ploeg van Jan Vlap. Al bijna drie minuten in blessuretijd scoorde Jardell Kruidbos koppend de 2-3 op aangeven van wederom Niek te Veluwe en toen was het kijken naar de klok van scheidsrechter Stegeman. Hoeveel extra tijd zou de leidsman uit Rijssen nog toevoegen aan dit duel? En waar heel Friesland bang voor was gebeurde. Kars Vierwind zette voor op Joost Rasing, die uit de draai de niet meer voor mogelijk gehouden gelijkmaker binnenschoot, 3-3. Zo sleepte AZSV een punt uit het vuur, die er na 80 minuten totaal niet meer in leek zitten.
Komende zaterdag gaat AZSV op bezoek bij Noordscheschut, mits de coronamaatregelen niet worden verscherpt. Het duel onder de rook van Hoogeveen wordt wederom zonder publiek gespeeld.