Wethouder Ted Kok heeft uit handen van Gerard te Hennepe het jaarverslag van de SAAP ontvangen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouder Ted Kok heeft uit handen van Gerard te Hennepe het jaarverslag van de SAAP ontvangen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Projecten voor uitvoerings-programma LOP 2021 kunnen worden ingediend

AALTEN - Ieder najaar stelt stichting SAAP het Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Aalten op. Hiervoor kunnen projecten worden ingediend, die passen binnen het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Aalten, en daarom voor een financiële ondersteuning in aanmerking zouden kunnen komen.

Stichting SAAP fungeert als een soort plattelandsraad, waarbij alle partijen die betrokkenheid hebben met het buitengebied zich kunnen aansluiten. Uit dit algemeen bestuur is een dagelijks bestuur van vijf leden geformeerd, waarvan één lid onafhankelijk is en de overige leden afkomstig zijn uit LTO, Logiesverstrekkende bedrijven, gezamenlijke buurtbelangenverenigingen en het platform natuur & landschap.

Vanaf 2014, heeft Stichting SAAP (Samenwerkend Actief Aaltens Platteland) de formele taak gekregen om het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit te voeren. In het Landschaps Ontwikkelings Plan is een ontwikkelingsvisie vastgelegd en is een actieprogramma opgenomen om de doelen te kunnen realiseren. Stichting SAAP geeft hieraan invulling door jaarlijks een uitvoeringsprogramma op te stellen. Hiervoor kunnen projecten worden ingediend welke relatie hebben met landschappelijke functies, zoals waterbeheer, natuur en kenmerkende identiteit maar ook recreatie, toerisme en verbetering van economische mogelijkheden ter instandhouding van het cultuurlandschap.

Voor 1 november
Voor het uitvoeringsprogramma 2021 kunnen particulieren en organisaties projecten indienen. De benodigde informatie en het indienformulier zijn te vinden op de website van stichting SAAP. Stichting SAAP streeft er naar het vastgestelde tijdspad voor de uitvoeringsprogramma's zo goed mogelijk te volgen. Daarom kunnen tot 1 november projecten worden ingediend. Aan de hand van de ingediende projecten stelt het dagelijks bestuur een uitvoeringsprogramma samen en legt dit ter goedkeuring voor aan het algemeen bestuur. Na de goedkeuring van het algemeen bestuur, wordt het uitvoeringsprogramma bij de gemeente Aalten ingediend. Wanneer het college van burgemeester en wethouders het ingediende uitvoeringsprogramma heeft goedgekeurd, komt de subsidie beschikbaar en kunnen de projecten worden uitgevoerd.

Verantwoording
Stichting SAAP streeft er naar om helder en transparant te werken. Daarom wordt van iedere uitvoerende partij waaraan een bijdrage is toegekend een inhoudelijk en financieel verslag gevraagd. Zo kan Stichting SAAP het jaarverslag over het Uitvoeringsprogramma samen stellen. Dit jaarverslag wordt onder andere aan de gemeente Aalten aangeboden, om de toekenning van de toegezegde subsidie voor het Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Aalten definitief de maken.

Het jaarverslag van het voorgaande jaar wordt normaal gesproken, tijdens de jaarvergadering van het algemeen bestuur, aan onder andere wethouder Ted Kok aangeboden. Vanwege het coronavirus heeft stichting SAAP moeten besluiten, deze gebruikelijke jaarvergadering en ook de fietstocht die vaak in juni met de leden van het algemeen bestuur, de gemeenteraadsleden en andere geïnteresseerden wordt gehouden, niet door te laten gaan. Het jaarverslag uitvoeringsprogramma 2019 werd in juni tijdens een wat sobere bijeenkomst in de tuin van De Groene Pleisterplaats, aangeboden aan wethouder Kok en verantwoordelijk beleidsmedewerker Ingrid Oonk aangeboden.

De voorzitter van stichting SAAP blikte tijdens deze bijeenkomst met de aanwezigen terug op de uitgevoerde programma’s. Vanaf 2014, toen stichting SAAP het eerst Uitvoeringsprogramma Landschaps Ontwikkings Plan samenstelde, zijn er mooie projecten gerealiseerd, waarvan enkele de gemeente Aalten goed op de kaart hebben gezet. Hij noemde onder andere het akkerrandenproject, dat er aan heeft bijgedragen, dat de biotoop van de patrijs, maar ook van andere vogels en insecten is verbeterd. Het project Samen met de patrijs won de gouden mispel en het akkerrandenproject wist het Radio2-programma van Stefan Stasse te triggeren, zodat Stasse met zijn programma De Staat van Stasse naar Aalten kwam. Maar ook de verschillende edities van het project ‘Dorpen in het groen’ mogen een succesnummer genoemd worden, omdat er in alle buurtschappen veel bomen en struiken zijn aangeplant. Daarnaast zijn er de projecten, uitgevoerd door Stichting Vrijwillig Landschapsonderhoud, zoals het onderhoud op de rooms-katholieke begraafplaats, de grafheuvel aan het Nannielaantje en het herstel van de Walfortpoort.
De vogelwerkgroep plaatste uilenkasten, en heeft dit jaar het meerjarig project 'Help de vogels de stal in' afgerond.
LTO organiseerde jaarlijks scholenprojecten, waarbij schoolklassen een bezoek brachten aan verschillende boerderijen en zo een inkijkje kregen in de voedselketen. Er werden informatieborden gerealiseerd met uitleg over deze voedselketen en wat er op de boerderij gebeurt. En door het plaatsen van bankjes werden rustpunten gerealiseerd voor fietsers en wandelaars in het buitengebied.
Er zijn ooievaarsnesten en nestkastjes geplaats, bosplantsoenen geplant, solitaire bomen ingeplant en beschermd. Mede door een bijdrage uit het uitvoeringsprogramma is een bijenstal met educatieruimte bij kinderboerderij De Ahof gerealiseerd. De WBE heeft broedkorven gevlochten en geplaatst waardoor de biotoop van de eenden werd verbeterd. Maar ook zijn er wildreflectoren geplaatst waardoor er minder reeën omkomen door het verkeer. Door de aanschaf van een drone kunnen nesten en reekalveren worden opgespoord voordat er gemaaid wordt.

“Indrukwekkend wat er in al die jaren is gedaan”, zei wethouder Ted Kok. “Laten we nog lang zo doorgaan. Een relatief klein bedrag heeft veel opgeleverd. Het maakt ook duidelijk dat samenwerking belangrijk is.”

Andere jaren waren wethouders, raadsleden en de leden van het algemeen bestuur aanwezig bij de presentatie van het jaarverslag. Dit keer waren alleen de leden van het dagelijks bestuur van de SAAP, wethouder Kok en beleidsmedewerker Ingrid Oonk aanwezig. De crisis heeft niet alleen een streep gezet door de jaarlijkse grote bijeenkomst van SAAP, maar ook door een aantal projecten die in 2020 zouden worden uitgevoerd. Het jaarlijkse scholenproject van landbouworganisatie LTO, de boer-burger-brunch en een beleefweekend van de IVN zijn doorgeschoven naar volgend jaar. Het voordeel van dit nadeel was volgens wethouder Kok, dat er volgend jaar 'iets extra’s' mogelijk is. Het niet uitgegeven budget van 2020 zal namelijk beschikbaar blijven.


www.stichtingsaap.nl

In het hertenpark in het Welinkbos is een nieuwe voederplek gecreëerd. Foto:  Dinxpers Belang
Er zijn ook steenuil-, bosuil- en valkenkasten geplaatst. Foto: Henri Harmsen
Voor het akkerrandenproject is ieder jaar veel belangstelling. Foto Han Langeler