Wethouder Joop Wikkerink benadrukt het belang van creativiteit en verbeeldingskracht bij opening fototentoonstelling. Foto: Bernhard harfsterkamp
Wethouder Joop Wikkerink benadrukt het belang van creativiteit en verbeeldingskracht bij opening fototentoonstelling. Foto: Bernhard harfsterkamp

Nieuwe fototentoonstelling in Vestingpark

Foto’s rondom thema 'De eerste zin'

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – De jaarlijkse fototentoonstelling van het Oostgelders Fotografen Collectief werd dit jaar later geopend dan in andere jaren. Ook voor het collectief was het jaar door het coronavirus anders dan normaal. Daarom kon de tentoonstelling niet voor de zomer worden geopend. Dat gebeurde pas op zondag 27 september met een bijeenkomst in de Sint Joriskerk. Na afloop gingen alle aanwezigen naar het park om het resultaat te bewonderen.

Negende tentoonstelling
Het is voor de negende keer dat het Fotografen Collectief de tentoonstelling in de buitenlucht organiseert in het Vestingpark, dat nog niet zo lang geleden de tuin van Sint Bernardus werd genoemd. Langs het pad dat ook langs de grot van Lourdes en het theehuisje van Roelvink aan de gracht loopt zijn de lijsten geplaatst met daarin de foto’s van de verschillende fotografen van het Collectief. Het thema is dit jaar “De eerste zin.” Dat kan de eerste zin van een roman of een verhaal zijn, maar ook van een liedtekst. De fotografen hebben ieder op hun eigen wijze zo’n zin verbeeld. Zo’n eerste zin, die niet altijd als eerste door de schrijver wordt opgeschreven, moet de lezer nieuwsgierig maken naar boek of tekst. Een van die eerste zinnen is uit de debuutroman van Arnon Grunberg Blauwe maandagen: “Mijn vader handelde in postzegels, in ieder geval dat dachten mijn moeder en ik.”

Noodzakelijker dan ooit
Wethouder Joop Wikkerink opende de tentoonstelling na een toespraak. Zijn eerste zin kwam uit de begroting 2021 van de gemeente Aalten. Die begint met “Zwaar weer op komst”. Doordat de gemeente te weinig geld van de Rijksoverheid krijgt, onder andere door de stijgende kosten van het Sociaal domein, worden bezuinigingen noodzakelijk. “Kunst en cultuur hebben we overeind gehouden”, zei de wethouder. Er is zelfs extra geld voor beschikking gesteld. Dit is in tegenstelling tot het beeld elders. Als het financieel tegenzit wordt er juist vaak als eerste op kunst en cultuur bezuinigd. Door de coronacrisis kunnen voorstellingen en tentoonstellingen minder of niet bezocht worden, waardoor de financiële problemen voor de cultuursector alleen maar toenemen.

Verbeeldingskracht en creativiteit
“Corona dwingt ons om kleiner te kijken”, zei Wikkerink. “Bijvoorbeeld naar een expositie in een tuin.” Het leidt ook tot nadenken over een herwaardering. In deze tijd is de beleving van kunst een cultuur misschien wel belangrijker dan ooit. De verbeeldingskracht en de creativiteit die de cultuursector biedt is belangrijk voor de hele samenleving. “De kunst en cultuur kun je niet zomaar wegknippen. Dan verdwijnt er nog veel meer. Alle problemen in de samenleving kunnen opgelost worden met verbeeldingskracht en creativiteit.” Aan het eind van zijn toespraak wenste de wethouder iedereen dan ook 'veel verbeeldingskracht' toe. Daarna konden de aanwezigen gaan kijken wat de creativiteit en verbeeldingskracht van de leden van het Oostgelders Fotografen Collectief dit jaar heeft opgeleverd.

Overal in Vestingpark foto's, waarin
Nieuwe fototentoonstelling in het Vestingpark in Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp