Marco Somsen in mascotte 'Botje Bever'. Foto: Karin Stronks
Marco Somsen in mascotte 'Botje Bever'. Foto: Karin Stronks

‘Als mascotte probeer ik mensen vrolijk te maken’

Marco Somsen kruipt graag in de 'huid' van vrolijke figuren

Door Karin Stronks

AALTEN – Marco Somsen (47) opent de deur naar zijn appartement, hij draagt een T-shirt met een afbeelding van de olifant Toy-toy erop, de mascotte van Intertoys. Naast zijn voordeur hangt een foto van ‘Botje Bever’. Hij laat meteen na binnenkomst zijn voorraadkast zien, op schappen liggen hoofden van mascottes, de pakken zijn verpakt in dozen. In de woonkamer staan foto’s waarop Marco met mascottes staat. Hij zegt: “Ik heb mascottes altijd leuk gevonden, als kind al. In Movie World kwam ik in de jaren negentig de Looney Tunes-figuren tegen. Je ziet ze een half uurtje lopen en dan zijn ze weg. Ik vroeg me dan af: wie zit daar in, wat gebeurt er achter de schermen?”

Marco weet intussen heel goed wat er achter de schermen gebeurt. Hij heeft in diverse mascottes geacteerd en weet precies wat hij moet doen en hoe het voelt. “Ja, je probeert mensen vrolijk te maken, dat is het eigenlijk. Handen schudden, zwaaien, high five, boks, kinderen reageren zo leuk maar volwassenen ook! Ja hoe voelt dat, als mascotte probeer ik mensen vrolijker te maken, je durft dan wat meer denk ik. Het is wel een warme hobby, na een half uur in de mascotte staat het zweet op je rug en je hoofd”, vertelt Marco. Onder de pakken draagt Marco een absorberend shirt, een korte broek en een dunne bivakmuts. Marco: “Er zit veel verschil in pakken, ToyToy heeft een dikke buik en een zwaar hoofd. Botje Bever is minder zwaar en soepeler.”

'Onder het

pak draag ik

een vest met

koelelemen-

ten, in het

hoofd zit een

ventilator.

Maar warm

krijg ik het

evengoed!'

Stripjes
Als kind vond Marco mascottes al fascinerend. “Dan zag ik ze lopen bij sportwedstrijden of in pretparken, heel boeiend vond ik dat”, aldus Marco. Hij vervolgt: “Later huurde ik wel eens pakken bij Stien Ponds, nu heb ik een mooie verzameling hier thuis. Gekocht via Marktplaats of van entertainmentgroepen. Ik ben ook met veel mascottes op de foto geweest en kijk graag naar filmpjes, bijvoorbeeld op YouTube, over mascottes om te zien hoe zij bewegen, wat ze doen in een pak.” Marco laat een schetsboekje zien met tekeningen van mascottes. Hij zegt: “Vroeger maakte ik wel eens stripjes, misschien ga ik dat wel weer doen. Wat mijn leukste mascotte is? Botje Bever, die heb ik al lang.” Hij haalt het pak tevoorschijn, een harig geheel met een platte staart, een enorm hoofd met grote lieve ogen. Met een lach op zijn gezicht hijst Marco zich in het pak Botje Bever.

Beker
Bij feestelijkheden en openingen maakt Marco regelmatig zijn opwachting in een mascotte. Rond Pasen is hij als Paashaas te zien, als hond met een bordje waarop ‘Woef’ staat of als beer loopt of fietst hij mee met de allegorische optocht in Aalten, ook met de optocht in Varsseveld heeft Marco meegelopen in een pak. Marco: “Bij de kidsrun van AVA ben ik vorig jaar mascotte geweest. Toen heb ik een beker gekregen als herinnering!” Bij de opening van Sportpark Zuid huppelt hij rond als Botje Bever. Met carnaval en bij de KK soos in Lichtenvoorde vrolijkt Marco de boel op als mascotte. Sinds kort is Marco vaste vrijwilliger bij AZSV, in het pak Beelie is hij om de week te zien op sportpark Villekamp. Hij glimlacht: “Het is een mooi pak, een leeuw met een staart in het AZSV-tenue. Onder het pak draag ik een vest met koelelementen, in het hoofd zit een ventilator. Maar warm krijg ik het evengoed!”