Afbeelding

Alex van Hooff is thuis in de dierentuin

“Normaal gesproken hebben meisjes poppen in een kinderwagen liggen om mee te spelen, maar bij ons thuis lag er een chimpansee in”, vertelt Alex met een glimlach.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Mijn vlog brengt me richting Arnhem bij de huidige directeur van Burgers Zoo. Alex van Hooff groeide op in de dierentuin. Hij toont me het oorspronkelijke kassaluikje, waar zijn overgrootmoeder vroeger zat om de tickets te verkopen.
“Het was altijd chaotisch bij ons in huis. Er liepen constant medewerkers door de woonkamer richting het kantoor, dat zich achterin het huis bevond. Als kind vond ik dat geweldig en nam altijd schoolvriendjes mee, juist omdat er hier zoveel leven in de brouwerij was.”
Op mijn vraag of hij als tiener zijn dates meenam naar de dierentuin, moet Alex erg lachen. “Nee, hoewel Burgers Zoo vaak als ideale datelocatie wordt gezien, was dat voor mij niet handig. Dan wisten alle medewerkers er direct vanaf.”
Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en wil toch weten of Alex een lievelingsdier heeft. Hij kijkt een beetje bedrukt, maar als hij dan toch moet kiezen, zijn het de giraffen.
“Hun lichaam is helemaal aangepast aan het systeem waarin ze leven. In het hoofd zit namelijk een plek waar ze hun bloed kunnen opslaan als ze bukken. Dan worden ze niet duizelig als ze hun hoofd weer omhoog tillen. Dat is toch fascinerend!”

Hoewel Alex zich natuurlijk helemaal thuis voelt in de dierentuin, lopen we toch even door naar zijn ‘echte’ huis. Hier woont hij met zijn vrouw en drie dochters.

“Kun je de dieren vanuit je slaapkamer horen?”, vraag ik voor de grap. “Jazeker. Dat geloven veel mensen niet, maar je hebt de Siamangs, een bepaalde apensoort die ik kan horen. Geweldig toch om daarmee in slaap te vallen?” En zo zie je maar, dat je zelfs in Nederland thuis in een jungle kan voelen!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding