Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

BREDEVOORT - De dame op de foto van het zoekplaatje van vorige week zou Sinie Jansen van de Ambthuiswal in Bredevoort zijn. De foto dateert uit 1931.

Er kwamen niet veel reacties binnen, waarschijnlijk omdat de foto daarvoor te oud is. Wel kwam er veel informatie over de productie van knopen voor de damesconfectie. Tijdens de crisis in de dertiger jaren produceerde men naast herenknopen ook damesknopen. Na 1951 legde men zich hierop zelfs speciaal toe. Twee redenen zijn hiervoor aan te wijzen. Ten eerste was er een grote terugslag in de herenconfectie na het Korea-tijdperk. En ten tweede: door toenemende concurrentie van de plastic knopen-industrie, die in verband met de kostbare matrijzen, alleen lonend kan werken bij zeer grote series.

De DBW richtte zich vooral op de productie van het midden-genre damesknopen. Het aantal modellen liep sterk uiteen. Het assortiment bedroeg 200 a 300 modellen per seizoen, zelfs variërend in dikte van de knoop, waarbij er meer dan 10.000 kleurschakeringen mogelijk waren. Verwerkte grondstoffen voor de productie van knopen waren buffelhoorn, uit India geïmporteerde materiaal, voor herenknopen. Voor de Tweede Wereldoorlog werd 90% van alle herenknopen uit buffelhoorn vervaardigd. Rond 1956 was dit nog maar voor 10% het geval. In India werd vroeger alle landbouw bedreven met behulp van buffels. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw begon de buffel door mechanisering van de landbouw min of meer overbodig te worden. Ook werden kunststoffen (kunsthoorn) gebruikt, met name vanaf de jaren vijftig. Dit is een product op caseine-basis. Ook maakte men gebruik van imitatie-parelmoer op synthetische basis. Deze kunststoffen werden geleverd in plaatvorm.