Van links naar rechts Margriet van Wijk, Gerard Siep, Joost de Ruijter. 
Gosse Visser kon bij het gesprek en de foto niet aanwezig zijn. Foto: Clemens Bielen
Van links naar rechts Margriet van Wijk, Gerard Siep, Joost de Ruijter. Gosse Visser kon bij het gesprek en de foto niet aanwezig zijn. Foto: Clemens Bielen

Kandidaten gezocht voor
cliëntenraad SKB

WINTERSWIJK- Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft een roerige periode achter zich. Rechtszaken teister(d)en de Stichting Santiz, die een bestuurlijke fusie vormde tussen het SKB in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Santiz ligt op koers van een ontmanteling.

Door Clemens Bielen

De rust lijkt weergekeerd met nieuwe bestuursvoorzitter Jeltje Schraverus. Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB maakte zich sterk voor een eigen cliëntenraad voor het SKB. Het was wel even knokken, een rechtszaak werd aangespannen, maar met de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur, Jeltje Schraverus, kwamen zij twee dagen voor de zitting toch nog tot overeenstemming.
Een werkgroep, bestaande uit de bestuursleden van de vereniging, neemt de vorming van de nieuwe cliëntenraad op zich. Er wordt een oproep gedaan aan kandidaten om zitting te nemen in de cliëntenraad. Tot de installatie van de nieuwe cliëntenraad heeft de werkgroep alle rechten, zoals die in de wet omschreven staan voor een cliëntenraad van een zorginstelling.
Een goed moment om eens nader in te gaan op de positie van de cliëntenraad en de inhoudelijke taken van dit medezeggenschapsorgaan.

Korte terugblik
Margriet van Wijk, Gerard Siep, Joost de Ruijter en Gosse Visser, vormen de werkgroep die de werving van een nieuwe cliëntenraad op zich neemt. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan.
Uit onvrede met de gang van zaken rond de fusie werd de Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB opgericht. De initiatiefnemers voelden zich niet vertegenwoordigd door de gemeenschappelijke cliëntenraad van de beide ziekenhuizen.

De vereniging probeerde in gesprek te komen met de bestuurders, maar kreeg geen respons. Uiteindelijk koos de vereniging voor de juridische weg om een eigen cliëntenraad voor het SKB af te dwingen. Met de komst van de nieuwe bestuursvoorzitter, Jeltje Schraverus, kwam er verandering in het communicatiepatroon. De eis van de vereniging tot vorming van een nieuwe cliëntenraad, ging gepaard met de eis, dat de medezeggenschapsrechten per direct over zouden gaan naar vertegenwoordigers van de vereniging. Dit resultaat moest, volgens de werkgroep, 'bij de poorten van de hel worden weggesleept', want de vereniging vond ook nog voorzitter Klaas Horneman van de bestaande cliëntenraad op haar weg. Twee dagen voor de vastgestelde zitting bij de rechtbank, werden de eisen ingewilligd. De Santiz cliëntenraad heeft zichzelf opgeheven.

De blik vooruit
Dat de taken en bevoegdheden van de cliëntenraad voor zorginstellingen in nieuwe wetgeving zijn verruimd blijkt wel uit het uitgebreide scala aan profielschetsen, dat door de werkgroep wordt aangegeven: Kwaliteit van zorg, innovatie van zorg (bijvoorbeeld eHealth, red.), dienstverlening, communicatie, lange termijn strategie, beleid en financiën. In die zin kan er ook gesproken worden van een wat professionelere aanpak.

Siep: “Je moet wel verder professionaliseren, je moet als cliëntenraad de vinger aan de pols houden, actief zijn, kijken wat er in het zorgveld gebeurt en onderzoeken of daar in deze omgeving iets mee gedaan kan worden. De cliëntenraad heeft niet alleen recht op het geven van advies, maar ook recht op verlenen van ongevraagd advies. De rol van de cliëntenraad wordt nog nadrukkelijker omdat de inspectie er ook op gaat handhaven.”

Een ander verworven recht is het enquêterecht. Van Wijk: “Het verzwaard adviesrecht is vervangen door een instemmingsrecht met een zwaarder toetsingscriterium. De bestuurder mag alleen goed onderbouwd en gemotiveerd afwijken van het advies. In het uiterste geval mag de cliëntenraad zelfs een enquête laten uitvoeren door de Ondernemerskamer in Amsterdam. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij (vermoeden van) wanbeleid.

Zo’n doemscenario heeft de werkgroep echter niet voor ogen. Van Wijk: “Als je een bestuur hebt dat goed en transparant omgaat met de gremia (‘betrokken instanties’, red.) en wat armslag geeft, dan kan een cliëntenraad in samenspel ook groeien en een nuttige aanvulling betekenen. Wij worden ook betrokken bij het zoeken naar een nieuwe interim bestuurder, een goed voorbeeld van medezeggenschap en haar reikwijdte.”

Kandidaten
Elkaar aanvullen en versterken is ook een opzet voor de cliëntenraad zelf. Joost de Ruijter: “De cliëntenraad gaat bestaan uit vijf tot zeven leden, daar hebben wij de profielen van opgesteld. Tevens kijken we naar de geografische diversiteit. Tijdens de sollicitatieprocedure zijn we op zoek naar mensen met affiniteit met zorg, geen ‘klapvee’ maar wel mensen met een wil tot samenwerken. Mensen, die zich willen inlezen en tijd aan hun functie willen besteden en zich willen inzetten voor alles wat van invloed is op het directe welbevinden van de cliënt/patiënt in het verzorgingsgebied van het Streekziekenhuis.”


www.skbwinterswijk.nl

www.cliëntenskb.nl