Eerste bijeenkomst vrijwilligers VoorleesExpress. Foto: PR
Eerste bijeenkomst vrijwilligers VoorleesExpress. Foto: PR

De VoorleesExpress in Aalten is van start gegaan

AALTEN/DINXPERLO - Afgelopen dinsdagavond 8 september kwamen de vrijwilligers voor het eerst bij elkaar in de Bibliotheek Aalten voor de start van de VoorleesExpress in de regio Aalten - Dinxperlo. Deze vrijwilligers gaan de komende 20 weken wekelijks aan huis voorlezen aan kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme omgeving.

Jong geleerd…
Een kwart van de jongeren is onvoldoende geletterd in lezen. Dat is niet hetzelfde als laaggeletterdheid maar het betekent dat een kind onvoldoende is toegerust om als zelfstandige en mondige burger deel te nemen aan de huidige samenleving. Om laaggeletterdheid te voorkomen, is het belangrijk om al op jonge leeftijd te investeren in de taalontwikkeling. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind 3 jaar is, kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in.

Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. Deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Dus hoe eerder ouders beginnen met een positieve leesopvoeding, hoe beter.

De VoorleesExpress
De VoorleesExpress is een landelijk programma dat in de regio Aalten - Dinxperlo gezamenlijk wordt vormgegeven door Figulus Welzijn, De Bibliotheek Achterhoekse Poort en de gemeente Aalten. In de komende twintig weken gaan elf vrijwilligers wekelijks voorlezen bij elf gezinnen. Het uiteindelijke doel van het thuis voorlezen is om samen met de ouders taal en leesplezier een vaste plek in het gezin te geven. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Naast het voorlezen aan de kinderen, reikt de vrijwilliger ook handvatten aan om het voorlezen zelf over te nemen en kinderen op alle manieren te stimuleren in taal. Niet alleen (voor)lezen is hierbij belangrijk maar het helpt bijvoorbeeld ook om veel met elkaar te praten. Door actief bezig te zijn met taal, wordt de taalontwikkeling van de kinderen gestimuleerd en op deze manier voorkomen dat de kinderen een achterstand opbouwen.

Belangstelling
Wie als vrijwilliger zijn plezier in lezen wil overbrengen op kinderen met een taalachterstand door ze wekelijks thuis voor te lezen, of wie zijn gezin graag wil aanmelden voor de VoorleesExpress zodat er een vrijwilliger komt voorlezen, kan contact opnemen met Nico Evers van Figulus Welzijn via 0543 473 993 of Ellen Wiegerinck van de Bibliotheek Achterhoekse Poort via 088 006 2929.