Hans te Lindert, bij gebrek aan een ander instrument, drumt voor de foto even met potloden. Foto: Lydia ter Welle
Hans te Lindert, bij gebrek aan een ander instrument, drumt voor de foto even met potloden. Foto: Lydia ter Welle

Aalten kiest voor andere inrichting van HaFa-onderwijs

AALTEN - De gemeente Aalten heeft voor Aalten een andere manier gevonden om het HaFa-onderwijs (muzieklessen in de categorie harmonie, fanfare en brassband; red.) te regelen. Voorheen werd dat onderwijs op locatie in Aalten verzorgd door Boogie Woogie, van oorsprong een regionale muziekschool, opgezet voor en door de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Net als in Dinxperlo regelen de muziekverenigingen nu zelf het HaFa-onderwijs. Daarmee zijn de kosten voor de gemeente duidelijk lager.

Door Lydia ter Welle

Navraag bij enkele verenigingen leert dat zij er blij mee zijn, maar dat het wel meer werk oplevert. Boogie Woogie was niet blij met het besluit van de gemeenten Aalten en Oost Gelre om te stoppen met subsidiëren. Het proces om tot de gekozen werkwijze te komen, ging volgens directeur René Vielvoye wel in goed overleg. Al het andere muziekonderwijs (in de richtingen als pop en klassiek, voor bijvoorbeeld viool en gitaar) wordt nog wel door Boogie verzorgd, maar daaraan hangt voor de leerlingen een ander kostenplaatje dan aan het HaFa-onderwijs.

Wethouder Hans te Lindert noemt de voor Aalten gevonden oplossing - met de docenten op de loonlijst van de gemeente - uniek en is er bijzonder enthousiast over. "In mijn tijd was het heel gebruikelijk dat iedereen op blokfluitles ging. Na twee jaar kon je dan kiezen voor een ander instrument. Dat automatisme is er af. Maar we vinden het wel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met muziek. Dat is goed voor hun ontwikkeling, en ook belangrijk voor de toekomst van de muziekverenigingen. Want verenigingen zijn belangrijk in onze samenleving, zeker muziekverenigingen. Niet alleen omdat ze veel mensen plezier bezorgen met hun muziek, maar ook omdat ze voor sociale contacten, contacten tussen jong en oud", legt hij uit.

Het besluit om voor een andere opzet van het HaFa-onderwijs te kiezen, was een financiële. "Zeker niet vanwege kwaliteit of gebrek daaraan. Boogie Woogie levert prima werk, op veel meer terreinen dan alleen muziekonderwijs. Dat staat buiten kijf. Alleen zat er een gat van 100.000 euro tussen wat wij willen uitgeven aan muziekonderwijs en wat het zou kosten als Boogie Woogie dat op locatie in Aalten bleef doen. Daarom zijn we al in 2018 in gesprek gegaan, om te denken over mogelijke oplossingen. Daar hebben we ook de muziekverenigingen bij betrokken. En daar is - in goed overleg en met medewerking van Boogie Woogie - deze oplossing uit gekomen. De docenten staan bij de gemeente op de loonlijst en de muziekverenigingen kunnen hen inzetten voor muzieklessen voor hun leerlingen. Ik ben erg blij met deze oplossing, die ervoor zorgt dat kinderen alle kansen blijven krijgen om een instrument te leren bespelen."

Met betrekking tot het stijgen van de kosten voor de niet-HaFa-lessen geeft de wethouder tenslotte nog aan dat er via de gemeente, onder voorwaarden, mogelijkheden zijn in het kader van het 'Jeugdfonds sport & cultuur' en de ‘Meedoenregeling’. “Hierover kan contact worden opgenomen met de gemeente en ik nodig iedereen uit dat ook voorál te doen!”, aldus Hans te Lindert.

Muziekverenigingen
Desgevraagd geeft Irene Obbink, verantwoordelijk voor jeugdzaken bij muziekvereniging Crescendo uit IJzerlo aan, dat haar vereniging blij is met deze oplossing. "We zijn nog maar net begonnen, natuurlijk. Maar het ziet er goed uit. Het levert wel veel werk op. Maar de lijntjes met de docenten, met de gemeente zijn kort; we kunnen snel schakelen. Hoewel het nog wel even spannend was of er voor onze club wel voor alle gewenste instrumenten een docent beschikbaar was. Maar het is allemaal gelukt." Irene denkt dat het ook een kwestie van wennen is: "Het is nu allemaal nieuw, voor ons, voor de docenten, voor de gemeente. Iedereen moet nog een beetje in zijn taak groeien. Ik verwacht dat het mettertijd gemakkelijker gaat." Als voordeel van de nieuwe werkwijze ziet Irene de mogelijkheden om te sturen op de invulling van de lessen. "Je kunt als vereniging je eigen draai geven aan het lesprogramma, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld het organiseren van een leerlingenconcert." Over het traject tot deze werkwijze is Crescendo zeer tevreden. "Het was goed om er als muziekverenigingen al vroeg bij betrokken te zijn, kritisch mee te denken. Dat heeft geleid tot dit resultaat."

Voorzitter Peter Kraaijenbrink van de Eendracht Aalten is ook tevreden met de nieuwe werkwijze. Ook hij constateert dat het wel extra werk oplevert voor de vereniging. "En dat moet dan wel gebeuren door vrijwilligers. Maar gelukkig zijn wij een bloeiende vereniging, met veel mensen die graag de handen uit de mouwen steken om de club goed te laten draaien. Dus het was voor ons niet zo moeilijk om het plannen van de lessen en het overleg met de docenten te regelen. Ik kan me voorstellen, dat het voor kleinere verenigingen wel lastiger is om alles in goede banen te leiden." Als voordeel noemt Kraaijenbrink de grotere invloed op de lessen. "Daardoor is de binding met de docenten ook groter. Alles bij elkaar zijn wij tot dusver tevreden met de nieuwe regeling. Het is ook goed dat er nu al verschillende evaluatie-momenten zijn ingebouwd, om te kunnen bijsturen als dat nodig mocht zijn."

Boogie Woogie
Voor Boogie Woogie betekende het besluit van de gemeente Aalten (en overigens ook van de gemeente Oost Gelre) om te stoppen met de jaarlijkse subsidie aan Boogie Woogie een teleurstelling. Directeur René Vielvoije daarover: "Natuurlijk betreuren we dat besluit. Het betekent immers dat we de leslocaties in Aalten en Oost Gelre moesten afstoten. Alle niet-HaFa-muzieklessen vinden nu in Winterswijk plaats." Dat betekent dat leerlingen die niet kiezen voor HaFa-onderwijs, maar bijvoorbeeld voor viool, voor gitaar of voor klassieke richtingen, naar Winterswijk moeten voor hun lessen. "Niet alleen lastiger voor de ouders, er hangt ook een ander kostenplaatje aan die lessen. Want de muzieklessen zijn natuurlijk voor leerlingen uit de gemeente Winterswijk - die wel subsidieert - goedkoper dan voor leerlingen uit Aalten of Oost Gelre."

Over de uitkomst van het proces dat heeft geleid tot de nieuwe werkwijze voor het HaFa-onderwijs in Aalten zegt Vielvoije: "We zijn - ondanks de teleurstelling over het beëindigen van de subsidierelatie met Aalten - blij met het proces dat heeft geleid tot de nieuwe werkwijze rond HaFa-onderwijs. De samenwerking met de gemeente Aalten in dat proces was prettig en constructief. We hebben vrede met de uitkomst van het proces, ook omdat het voor onze docenten zekerheid biedt."