Henk en zijn vrouw Wilma werden op gepaste wijze thuis opgehaald. Foto: PR
Henk en zijn vrouw Wilma werden op gepaste wijze thuis opgehaald. Foto: PR

Henk Assink: gestopt na vijftig jaar als loonwerker

AALTEN - Henk Assink van 'De Olde Mölle' begon zijn loopbaan in het voorjaar van 1970, bij loonbedrijf Gebr. te Bokkel op de Haart, opgericht in april 1955 door Henk te Bokkel.

In de tijd dat Henk Assink begon, was er bij elke boerderij veel werk te doen. Op elk bedrijf waren koeien, varkens en kippen. Op de akkers werd graan, aardappels en een beetje mais en gras geteeld. Nu, vijftig jaar later is tenminste 75% van de boerderijen verdwenen. Niet meer het gemengde bedrijf van weleer met grupstal, melken met staand of hangend melkstel en veel handwerk, maar grote ligboxenstallen met het melken in een tienstands melkput of met een melkrobot. Al deze ontwikkelingen heeft Henk meegemaakt. Trekkers zonder cabine, grasmaaien met een maaibalkje van 1,5 meter, vaste mest laden met de greep, veel nachtwerk, geen kantine of wasplaats.

Heel veel werk heeft Henk met passie uitgevoerd. Toch waren er ook machines waar Henk niets mee had. Zo zag je hem nooit op de combine, mobiele kraan of driewieler. Zijn voorkeur ging vooral uit naar ploeg-, zaai-, haksel- en transportwerk. Zijn specialiteit is met de spitmachine, bij diverse kwekers, een perfect plantbed af leveren. In zijn vijftigjarige loopbaan bij hetzelfde bedrijf, wat bijzonder is, met alle ontwikkelingen op het gebied van machines, met volgens Henk onzinnige regelgeving, laat hij graag anekdotes de revue passeren.

Nu, na 50 jaar ‘altijd paraat’, gaat 'Henkie van de olde mölle' met pensioen. Toch hopen en verwachten zijn collega's dat Henk, indien nodig, nog wel wil bijspringen als de nood hoog is. Vrijdag 7 augustus was zijn laatste werkdag. De buurt en familie had mooi versierd en de werknemers van Gebr. te Bokkel haalden Henk en zijn vrouw Wilma op gepaste wijze op. Op zaterdag 29 augustus is er nog een afscheidsreceptie van 16.00 tot 22.00 uur.