Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Na een aantal jaren gesloten te zijn, ging onlangs het natuurbad 't Walfort Aalten weer open.

Dit openluchtzwembad is aangelegd in de crisisjaren, in het kader van de werkverschaffing. Werklozen werden ermee aan het werk gezet. De toegangspoort werd omstreeks 1932 geplaatst door de Nederlandse Heidemaatschappij en verdween omstreeks de jaren vijftig. Oud-badmeester Cor Kremer wist te vertellen dat wanneer de poort openstond het zwembad geopend was. Dat mocht vroeger op zondag niet. Op de 'Dag des Heren' werd er niet gezwommen, later is dat allemaal veranderd. Toen hees de badmeester een vlag, wanneer deze in top was, betekende dat: zwembad open. Dit was natuurlijk afhankelijk van het weer, de temperatuur.

Omstreeks 1931 werd gestart met de aanleg van het zwembad. Met houten kruiwagens, voorzien van houten wielen met ijzeren beslag, werd de grond voor de aanleg van het zwembad verplaatst. Vele kruiwagens vol werden met de schop uitgegraven en weggebracht om de aarden wal rondom het zwembad aan te leggen. Lange afstanden moesten worden afgelegd voor het zandtransport. En dan met een volle kruiwagen tegen de helling op. Op 29 juni 1934 werd Natuurbad 't Walfort officieel geopend. In het midden van het natuurbad was een scheidingsbalk aangelegd, want dames en heren moesten gescheiden zwemmen. Tijden veranderen, nu mag iedereen tegelijk in het water plonzen.

Het terrein waarop zwembad 't Walfort Aalten is aangelegd, werd in de jaren twintig van de vorig eeuw door de gemeente Aalten aangekocht. Oorspronkelijk was dit terrein bestemd voor een begraafplaats. Rond 1930 kwam het plan voor een natuurzwembad. Dat wil zeggen dat aan het water geen chemicaliƫn en chloor werden toegevoegd. Het water werd op een natuurlijke manier door planten gereinigd, in een speciaal daarvoor bestemd bassin achter de waterval. Een installatie pompte het water naar de waterval en op die manier werd het weer aan het zwemwater toegevoegd. Een gesloten circuit dus.

Op zondag 9 augustus was het eindelijk zover. Het bad was een aantal jaren gesloten en werd opgeknapt. Tijdens deze zomerse dagen kan men weer genieten van een plons in het openluchtzwembad 't Walfort.