Afbeelding

Scandinavisch wonen in Achterhoekse natuur

Oef, dat is toch wel erg hoog. Mijn benen beginnen helemaal te trillen. "Kijk vooral naar voren en niet naar je voeten", zegt Walt. Ik sta op één meter hoge stelten en het zweet breekt me uit. Walt is te gast in mijn vlog. Hij woont namelijk in een prachtige blokhut in het buitengebied van Winterswijk en loopt met het hele gezin op stelten. Ze treden op tijdens festivals en andere evenementen in binnen- en buitenland.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

"Ik herinner me je nog wel van de Aalten Dagen, want je liep altijd rond tussen de kramen door", zeg ik tegen Walt. "Maar ik vond het als klein meisje wel eng als je dichtbij kwam, haha." Ruim twintig jaar geleden startte Walt zijn bedrijf 'Raaf straattheater'. Zijn vrouw Debby speelt vaak mee en hun drie tienerzonen trekken de lange stelten ook moeiteloos aan.

Walt leidt me rond door zijn blokhut. Het is gigantisch. Een grote woonkamer met eettafel, een ‘loungeruimte’ en beneden kunnen de jongens trainen in een fitnessruimte. Alles is van ronde balken gemaakt waardoor je je echt in Scandinavische sferen bevindt. "De lucht is hier veel schoner dan in stenen huizen." En inderdaad, ik ruik een aangename frisse dennengeur. "Het frame is door Letlanders geplaatst en daarna heb ik het zelf helemaal afgetimmerd. Niks voelt beter dan je eigen stek maken midden in de natuur", legt Walt met een grote glimlach uit.

"Thuis is voor mij knutselen aan mijn kostuums en omringd zijn door mijn gezin", gaat hij verder. "Wil je trouwens mijn opslag zien?" Daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. In de bedrijfsbus rijden we naar zijn ouders, die in een oude boerderij niet veel verderop wonen. Walt trekt de deuren van de dèle open. Wat ik voor me zie is ongelooflijk.

Er hangen wel honderden pakken, hoeden en grote stoffen op rollen. Urenlang heeft Walt hier mythische wezens verzonnen. Van dinosaurussen, elfjes tot holbewoners. Hij trekt een didgeridoo uit de kast, doet een gekke pruik op en tovert als een echte aboriginal prachtige klanken uit het houten instrument. "Hoewel ik als Achterhoeker me hier prima thuis voel, vind ik het ook belangrijk om mensen kennis te laten maken met andere culturen, om ze vrijer te laten denken. Hier is alles al snel te gek, maar daar schuur ik graag tegenaan."

Al na één middag filmen voel ik me helemaal thuis bij dit gastvrij creatieve gezin en verlaat de blokhut met een paar stelten in mijn auto. Nog even oefenen en dan kan ik misschien wel meedoen met een act. De belangrijkste les die ik leer van mijn zoektocht naar thuis? Wat is het toch mooi om telkens nieuwe mensen te ontmoeten en een kijkje in hun bijzondere levens te krijgen.

Afbeelding
Afbeelding