Maarten Rots. Foto: Karin Stronks
Maarten Rots. Foto: Karin Stronks

'Ik probeer de werkelijkheid iets anders over te brengen'

Uit de kunst ‘op reis’ met Maarten Rots

Door Karin Stronks

AALTEN - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. In de zomermaanden proberen we kunstenaars die zijn ‘uitgevlogen’ aan het woord te laten, in deze aflevering vertelt oud-Aaltenaar Maarten Rots zijn verhaal.

Maarten Rots (37) is beroepskunstenaar, hij reist een groot deel van het jaar met zijn camper door Europa om foto’s te maken. Hij vertelt: “We hebben een appartement in Diemen, vlakbij Amsterdam, waar we af en toe wonen. Meestal zijn we op reis en werken onderweg. Mijn vrouw kan gelukkig ook op afstand werken dus is het rondtrekken geen probleem. Onze hond reist met ons mee!”

Maarten fotografeert architectuur, ofwel delen van gebouwen. In zijn tijdelijke werkkamer hangen foto’s aan de muur, het zijn net abstracte schilderijen. “Het zijn foto’s van bestaande gebouwen, gedeeltes ervan in elk geval. Licht, schaduw, kleuren, vlakverdeling, composities, hoeken en lijnen die me opvallen fotografeer ik. Het lijkt abstract maar dat is het in feite niet, ik probeer de werkelijkheid iets anders over te brengen.” Zijn foto’s stralen iets sereens uit, zijn rustgevend. Maarten: “Tijdens onze reizen verblijven we soms een tijdlang in een Europese stad waar mijn werk tentoongesteld wordt. We waren net voor de coronacrisis in Porto, Portugal. Ik had er een vervelend gevoel over en op een nacht om vijf uur zijn we gaan rijden, terug naar Nederland. Dat was maar goed ook, toen we aankwamen was de lockdown van kracht…”

Het lukt Maarten om te leven van de verkoop van zijn kunstwerken en het uitvoeren van opdrachten op gebied van animatie, fotografie, grafisch ontwerp en video. “Vier jaar geleden kreeg ik een grote opdracht van de ING bank Amstelveen, ik mocht een wandinstallatie maken. En die staat er nog steeds! Ik was erg trots op het eindresultaat, heb twee weken keihard gewerkt om de deadline te halen… Ja, soms rol je zo naar andere opdrachtgevers toe. Vier keer per jaar breng ik een boekje uit, March & Rock, met wereldwijd zo'n 100 abonnees, dat kan worden besteld via mijn website, maak regelmatig een nieuwsbrief. Ik ben van plan om een boek uit te geven, een combinatie van foto’s en tekst”, aldus Maarten.

Als jongetje was Maarten nog niet echt bezig met kunst. Hij grijnst: “Ik was veel te druk met buiten rondrennen en gaten graven! Bij ons thuis was kunst niet echt een hot item. Mijn ouders hadden wel twee boeken over kunst, Grafiek en Tekenen van M.C. Escher en het boek Hallo van Ed van der Elsken. Als ik nu terugkijk hebben die boeken iets met mij gedaan.” Op de Havo deed Maarten wel eindexamen tekenen en na allerlei baantjes ging hij naar Utrecht naar het Grafisch Lyceum. “Daarna vond ik mezelf nog niet klaar voor de kunstacademie en ben terug naar Aalten gegaan. Heb nog een tijdje gewerkt tot mijn vriendin en ik besloten om samen naar Amsterdam te gaan en ik me inschreef bij de Rietveld Academie”, vertelt Maarten. Hij vervolgt: “Een zeer pittige, goede en vaak confronterende opleiding. Vijf jaar later studeerde ik af. Mijn afstudeerproject stond buiten, ik had het net klaar, maakte er foto’s van en zou het de volgende dag presenteren. ’s Nachts heeft iemand het beklad. Ja, en daar sta je dan. Wat was ik blij met de foto’s!”

Voordat hij van zijn kunst kon leven is Maarten gewend geweest om te werken voor de kost. Hij merkt op: “Niks mis mee vind ik. Alleen nu hebben we het gewoon goed voor elkaar! Hoe mooi is het om bijvoorbeeld in Oostenrijk te staan met onze camper en te werken in het buitengebied in de zon! Het is inderdaad een bijzonder leven!”


www.maartenrots.nl