Anne van Voorst met een van zijn vilten kunstwerken. Foto: Karin Stronks
Anne van Voorst met een van zijn vilten kunstwerken. Foto: Karin Stronks

‘Je weet van tevoren niet hoe iets wordt’

Uit de kunst met: Anne van Voorst

Door Karin Stronks

DINXPERLO - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Anne van Voorst zijn verhaal.

Anne van Voorst (54) woont in Sinderen, hij is onder andere predikant in Dinxperlo. In zijn vrije tijd maakt hij kunstwerken van vilt. Op de deel van de woonboerderij staan zijn objecten op grote tafels, kleurrijk, veelal abstract. In een kast ligt een voorraad geverfde wol. “Ik vilt de wol van onze eigen Portland-schapen. Na het scheren van de schapen wordt de wol eerst gewassen, daarna verf ik het in grote pannen met kokend water, kleurstof en een scheutje azijn.

'Het is erg

leuk om van

de wol van

onze eigen

schapen vilt

en deze

kunstwerken

te maken'

Als ik ga vilten weet ik van tevoren niet precies hoe het object eruit gaat zien”, vertelt Anne van Voorst.

Zijn kunstwerken zijn veelal gemaakt rondom of op houten stammen, grillig gevormde stukken dood hout inspireren hem. Om een rechtopstaand stuk boomstam heeft hij vilt gedrapeerd, hij is nog bezig met het afronden. Anne legt uit: “Hier heb ik lagen vilt omheen gedraaid, van rood naar roestkleur. Deze holle balletjes die aan het object vastgemaakt zijn maak ik rondom plastic, waar het vilt niet aan vast plakt. Ik knip het open en haal het plastic vormpje eruit, zo krijg je de holtes in het vilt. Met een speciale naald met drie tandjes met kleine weerhaakjes bevestig ik de ronde vormpjes aan het vilt om de stam. Dat is ‘droog vilten’. Meestal vilt ik de wol als het nat is. Het is een heel proces!”

Wol 'mishandelen'
De wol wordt nat gemaakt en voorzien van zeep. “Daardoor gaan de haarschubjes open. Dan moet je de wol ‘mishandelen’, door slaan, wrijven, rollen, drukken, kortom blijven bewegen, verandert de wol in een soort stevig doek, dat is dan vilt. Als je de wol in koud water slaat krijg je een krimp-effect, voor het verdere vormgeven gebruik ik soms ook stijfsel. Door lagen vilt over elkaar heen te wrijven, te bewegen, haakt het als het ware in elkaar en dan krijg je het ook niet meer stuk.”

Hij laat een prachtig groot eivormig kunstwerk zien met een soort langwerpige ‘dreadlocks’ en de opengeknipte lagen met verschillende kleuren blauw en groen. “Kijk, door overal kleine stukjes van de lagen open te knippen is het effect van de kleuren vilt die over elkaar zijn gelegd goed te zien.” Anne toont de grote opening van het werk: “Bij dit object heb ik de lagen om een plastic vorm gedraaid en aan deze kant opengeknipt, het plastic is verwijderd en nu zie je de blauwe binnenlaag van vilt”, zegt Van Voorst en laat het werk aan alle kanten zien. Hij glimlacht: “Voel maar eens hoe sterk het is. Je krijgt het niet kapot!”

Farm en Country Fair
Anne van Voorst vertelt: “Ongeveer vijf jaar geleden ben ik begonnen met vilten, heb het ontdekt op de Farm en Country Fair waar ik elk jaar help bij het gedeelte met de schapen. Er was een vrouw bezig met vilten in combinatie met hout en vreemd genoeg snapte ik meteen hoe zij het deed. Op YouTube zijn veel filmpjes te zien over verschillende technieken, ik heb het aan de hand daarvan en door van alles uit te proberen het mezelf aangeleerd. Het is erg leuk om van de wol van onze eigen schapen vilt en deze kunstwerken te maken!” Hij vervolgt: “Exposeren heb ik nog niet gedaan, nee. Ik ben gevraagd om mijn werk op oudejaarsdag in het gebouw bij de kerk in Dinxperlo tentoon te stellen. Dat wordt dan de primeur!”

'Voel maar

eens hoe sterk

het is. Je krijgt

het niet kapot!'