Gemeente Aalten en Boogie Woogie gaan in harmonie uit elkaar

AALTEN – “Een mooi slotakkoord en een opmaat naar een nieuwe samenwerking met de muziekverenigingen.” Zo beschrijft wethouder Hans te Lindert het besluit dat burgemeester en wethouders hebben genomen over de afwikkeling van de subsidierelatie met muziekschool Boogie Woogie en over de nieuwe vorm van harmonie- en fanfareonderwijs. Vanaf 1 augustus nemen de muziekverenigingen zelf de regie in handen, maar met dezelfde docenten die eerder voor Boogie Woogie werkzaam waren. De gemeente Aalten neemt die in dienst.

Door Bernhard Harfsterkamp

Muziekonderwijs kan goedkoper
Een jaar geleden besloot de gemeenteraad dat het muziekonderwijs voor de Aaltense muziekverenigingen in eigen handen wordt genomen. De gemeente kon het niet eens worden met Boogie Woogie over het benodigde bedrag hiervoor. Wethouder Te Lindert, gesteund door de raad, dacht dat het goedkoper kon en dat de muziekschool te veel geld vroeg. Die reageerde dat het niet goedkoper kon. De gekozen oplossing blijkt echter wel goedkoper te zijn en binnen het budget te blijven, dat de gemeente ter beschikking wilde stellen: ruim 80.000 euro. De Aaltense muziekverenigingen wilden zelf niet helemaal verantwoordelijk worden voor het muziekonderwijs. Daarom zal de gemeente ondersteunende werkzaamheden op zich nemen en komen de docenten bij de gemeente in dienst voor het deel van de uren, die zij in Aalten werken.

Tijdelijk extra kosten vanwege meer leerlingen
Een jaar geleden was nog onduidelijk of het beëindigen van de subsidierelatie extra geld zou kosten. Als Boogie Woogie docenten (gedeeltelijk) had moeten ontslaan, had de muziekschool gemeente gevraagd de financiële gevolgen daarvan te betalen. Dat is voorkomen door de docenten die de muzieklessen voor de Aaltense leerlingen verzorgen in dienst te nemen. In totaal gaat het om 1,95 formatieplaatsen verdeeld over negen personen, onder wie een persoon voor de administratieve ondersteuning. In totaal wordt les gegeven aan 106 leerlingen, van wie 71 al les kregen van Boogie Woogie. De andere 35 kregen voor eigen rekening muziekles van drie muziekverenigingen, want vanwege eerder bezuinigingen konden deze leerlingen niet meer bij Boogie Woogie worden ondergebracht. De gemeente heeft tot nu toe geen subsidie gegeven voor deze leerlingen, maar gaat dat alsnog doen. Dat leidt tijdelijk tot extra kosten, maar over een aantal jaren zijn die weer verdwenen. “We hebben voor een beetje extra geld gekozen”, zegt wethouder Te Lindert, “Anders waren er twee soorten leerlingen geweest.”