Ruwe Diamanten

In Aalten Vooruit van 7 juli wordt opgeroepen om de mooiste 'Ruwe Diamant' van de Achterhoek te kiezen. Aalten stuurt vijf kandidaten in, waaronder de watertoren.

'Men ziet niet de schoonheid van de ruwe diamant van het erfgoed uit de wederopbouwperiode', zo staat in de aankondiging vermeld. Inderdaad, de Aaltense watertoren is zeker een ruwe diamant, en zal eerder zo snel mogelijk weer opgepoetst moeten worden zodat het weer een échte diamant wordt.

Maar er zijn echter twee redenen waarom onze watertoren niet aan deze verkiezing met kán doen! Ten eerste: de watertoren van Aalten was al áf voordat het einde van de oorlog in zicht was.Ten tweede: een ruwe diamant, dat is er van gemáákt. Niet één antennemast- of schotel kon er meer op- of aan geplaatst worden.

Zo’n monument dat vanaf 1980 steeds verder vernacheld is. Zo’n 'monument' ga je toch niet aan een schoonheidswedstrijd mee laten doen? Het had zo moeten gaan als enkele jaren geleden bij café-rest. Stegers op de Markt: de voordeur was daar tot op de draad toe versleten. Dus bestelde de uitbater Bertus bij de allerbeste timmerman uit Aalten een nieuwe, hippe voordeur. Maar, o wee. Spiedende ogen vanuit het gemeentehuis bespeurden dat dit in de verste verte niet paste bij de status van dit historisch monument. De verf was nog niet droog, toen de 'te nieuwe' deur uit de scharnieren gelicht werd en vervangen moest worden door een beter passend, authentiek exemplaar.

Was men in het verleden ook maar zo waakzaam geweest bij onze watertoren! Aan de Koningsweg staat nu een echte antennemast waar al enkele antennes naar toe zijn verhuisd. Hopelijk gaan daar de rest van de antennes die nu nog aan de watertoren gemonteerd zijn, daar ook snel naar toe zodat de watertoren weer een toren kan zijn zoals hij in 1943 gemaakt is.


Bert Helmink
Aalten