Alle betrokkenen bij elkaar. Foto: Eva Schipper
Alle betrokkenen bij elkaar. Foto: Eva Schipper

Aalten wordt steeds groener

AALTEN - De laatste paar weken werd het centrum van Aalten steeds fleuriger. Dit heeft het alles te maken met het project vergroening centrum Aalten. In samenwerking met Stichting Aalten Promotie (SAP) en de gemeente Aalten is project onlangs gerealiseerd. In het dorp zijn vijftig bloembakken aan lantaarns gehangen, prachtige bloemen geplant en op honderd locaties is gevelgroen geplant. De vergroening van Aalten zal bijdragen aan stikstof-verlaging in het dorp. Ook zal de temperatuur lager worden door de vergroening. Bloemen en planten nemen namelijk de warmte op. Zoals Jan ter Haar van SAP zegt: "We gaan voor het groenste dorp van Nederland."

Door Eva Schipper

Naast het planten van het groen moet er natuurlijk ook gedacht worden aan onderhoud. Jan: "De ervaring leert dat dit vaak het eerste jaar goed gaat, maar na bijvoorbeeld drie jaar gaat het slechter. Wij willen dit absoluut voorkomen. In Aalten hebben we besloten om de bloemen te leasen van Oase Lease. Zij zorgen voor het onderhoud van de bloemen in de bloembakken. De Klussendienst van Figulus heeft geholpen met het spannen van draden waarlangs het gevelgroen gaat groeien. Per ondernemer is gekeken naar welke gevelgroen geschikt zou zijn. Zo heeft de horeca bijvoorbeeld wijnstuiken en hopplanten gekregen. Vrijwilligers van SAP en NOVA zorgen voor het onderhoud van de gevelbeplanting.

Wethouder Martin Veldhuizen spreekt namens de gemeente Aalten. "In onze gemeente hebben we een motto: daadkracht, duurzaam en dichtbij. Dit project past hier natuurlijk heel goed in. De vergroening is goed voor twee belangrijke dingen. Ten eerste wordt het dorp er echt gezelliger van. Ten tweede speelt vergroening natuurlijk een rol bij duurzaamheid. Op het moment zijn we aan het kijken of we ook in Dinxperlo kunnen vergroenen." Martin Veldhuizen vertelt over de positieve reacties van dorpsgenoten. " We hebben echt heel veel respons van inwoners uit Aalten gekregen. Er zijn veel mensen die merken dat het dorp groener wordt. We zijn er erg content mee."

Als dank voor het project heeft de SAP een verrassing neergezet voor de gemeente Aalten. Voor het gemeentehuis zijn twee grote plantenbakken, een soort torens, met kleurrijke petunia's geplaatst.



De plantenbakken voor het gemeentehuis namens SAP. Foto: Eva Schipper
Wethouder Martin Veldhuizen. Foto: Eva Schipper
De beplanting bij de Hema. Foto: Eva Schipper
De beplanting bij de Hema. Foto: Eva Schipper
Foto: Eva Schipper
Het straatbeeld met bloembakken. Foto: Eva Schipper
Jan ter Haar van SAP. Foto: Eva Schipper