Joop Lubbers in zijn zolderatelier. Foto: PR
Joop Lubbers in zijn zolderatelier. Foto: PR

‘Elk schilderij vertelt een verhaal’

Uit de kunst met: Joop Lubbers

Door Karin Stronks

AALTEN - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Joop Lubbers zijn verhaal.

Als kind zat het kunstzinnige er al in bij Joop Lubbers, hij beschilderde de muren van zijn slaapkamer. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld; er worden niet veel kleuren gebruikt per schilderij maar het werk is toch erg kleurrijk. Inspiratie doet Joop op tijdens de reizen die hij maakt, bij fietstochten of wandelingen maar ook thema’s als ‘loslaten’ of ‘vrijheid’ kunnen een gevoel voor een nieuw kunstwerk oproepen. Na de middelbare school ging Joop naar de kweekschool. Hij weet nog goed: “Op school werd mijn interesse voor de schilderkunst gewekt door mijn vakleerkracht beeldende kunst, het impressionisme van Van Gogh en het surrealistische werk van Chagall boeiden me in het bijzonder.”
Voor zijn afstudeerproject verzamelde Lubbers tekeningen van basisschoolleerlingen. De kinderen mochten ‘vrij tekenen’, met lijnen zelf een compositie maken. Joop: “Dat was tegen de geldende manier van een tekenles, waarbij kinderen dingen exact na moesten maken. Als dat niet lukte werd al gauw gezegd: ‘ik kan niet tekenen’, en dat is niet waar, iedereen kan een mooie tekening maken.” Hij ontwikkelde later lesprogramma’s die hij op de Pabo Iselinge mocht presenteren aan studenten.
Joop schildert vanaf dat hij in 2008 met pensioen is gegaan, puur op gevoel, fantasie of levensbeschouwelijke onderwerpen. “Als ik op een fijne manier wil schilderen moet ik niet teveel toestanden aan mijn hoofd hebben, ik moet ontspannen zijn, geen remmingen hebben. Pas dan kan ik goed werken”, vertelt Lubbers. Hij vervolgt: “Ik denk dat ik daarom pas na mijn pensioen kon beginnen.” Hij noemt zijn manier van schilderen de FIEKS-beweging, FIguratief EKSpressief schilderen. Het woord FIKS zit in deze term verscholen, een fikse, ferme en vlotte manier om uiting te geven aan gevoelens.
Voordat Joop met olieverf aan de slag gaat, maakt hij potloodschetsen van situaties. Hij geeft aan: “Dat kan van alles zijn. Een bijzondere boom, twee mensen aan het strand, de Chinese Muur. In Afrika zag ik een keer een paar dames lopen met bossen takken op hun hoofd. Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Dat wordt een schilderij’. Dat gebeurt vaker tijdens onze reizen. Ook in Israël kwamen we een mooi tafereeltje tegen: twee orthodox-joodse mannen stonden te kijken naar heuvels in de verte, ook daar maakte ik een schilderij van. Tijdens de reis maak ik meteen een aantal potloodschetsen en die werk ik thuis verder uit. Nee, ik gebruik geen foto’s, het uitwerken gaat op gevoel. Hoeveel ik schilder? Nou, toch wel twintig doeken per jaar.”

De schilderijen van Joop zijn regelmatig in exposities te zien. Hij legt uit: “Op dit moment is mijn werk te zien bij Erve Kots, bij kerkgebouw Elim en in twee Fletcherhotels in Lochem. Of ik wel eens een schilderij verkoop? Ja hoor. Als mensen belangstelling hebben nodig ik ze meestal uit om eens in mijn atelier te komen kijken. Soms nemen mensen een aantal doeken mee om ze thuis op te hangen en daarna een keuze te maken. Ik krijg ook wel eens een opdracht om een schilderij te maken over een bepaald thema.”


www.i-museum.nl/lubbers