Afbeelding

Marleen is thuis bij Johan in De Radstake

“En ben je zelf wel eens in een stalletje gedoken?”, vraag ik Johan. Hij lacht. “Nee, ik heb best wat dingen gedaan en flink geleefd in mijn jeugd, maar geen stalbezoekjes, haha.”

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

We staan in de beruchte paardenstallen van de Radstake. Johan vertelt over zijn jeugd, de explosieve groei van de dancing jaren geleden en zijn gevoel van thuis. Johan is namelijk te gast in mijn vlog. “Ik denk dat veel jongeren zich hier goed thuis hebben gevoeld”, grap ik terug en veeg wat hooi aan de kant met mijn schoen.

Samen met mijn Aaltense vriendinnen zaten wij elke zaterdag op de fiets met eigen gemaakte drankjes. Bessen, Vodka en Smirnoff, alles ging door elkaar. Als student kwamen we daarvoor naar huis. Even gezellig bijkletsen. Dat deed je in die tijd, want in een smsje met 160 tekens kon je amper een verhaal kwijt.

Johan neemt me mee naar de herberg. “Vroeger hadden mijn ouders nog koeien en varkens, maar de boerderij werd al snel minder interessant. Het begon allemaal met kleine bruiloften en we hebben zelfs nog feestjes gedraaid, waarbij de koeien letterlijk achter de gasten lekker zaten te grazen in de stal. Mooi toch? Maar al snel werden de eerste zalen erbij gebouwd.“

Johan laat me foto’s zien van de keuken in de tijd dat hij nog een kind was. Samen met zijn broer werd hij in een teil gewassen. Pas later kwam er een echte badkamer. En kijk, hier was mijn slaapkamer. We staan achterin de herberg. Als 18-jarige piepte ik door dit raam er wel eens tussenuit en ging ik feesten. Gelukkig kon ik toen al goed met het personeel opschieten. Die knepen dan een oogje toe.”

“Eigenlijk leefde ik zowat in het café. Vroeger hadden we nog wel een nette voorkamer als er gasten kwamen. Maar zoiets als een woonkamer was er niet echt. Het kwam regelmatig voor dat iemand van het feestje 'per ongeluk' in mijn bed belande als hij een borrel teveel op had. Die had na het eten van onze lekkere karbonades geen zin meer om naor huus te fietsen. Dan moest ik die kearls weer uut mien bed trappen”, lacht hij me toe. Een echte Radstake-man.

“Ga je hier ooit nog weg?”, vraag ik als ik klaar ben met filmen? “Nee, deze plek zal altijd mijn thuis blijven.”

Bekijk de aflevering van 15 juni terug bij Omroep Gelderland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding