Het atelier HH55. Foto: PR
Het atelier HH55. Foto: PR

Expositie Lockdown Art in
voormalige bakkerij

DOETINCHEM - Wat ga je doen als je met vijf internationale professionele kunstenaars in een corona lockdown zit? Het antwoord is simpel: kunst maken natuurlijk en die exposeren zodra het weer kan.

In de afgelopen maanden zijn vijf kunstenaars door initiator Ton Loef uitgedaagd om samen een kunstproject neer te zetten, met een expositie in galerie HH55, in de voormalige bakkerswinkel bij het woonhuis van de familie Loef. Iedere kunstenaar met een eigen werkgebied, ieder met een eigen drive en invloeden uit Nederland, Italië, Frankrijk en Iran. De deelnemers zijn Rido Jansen, Nikki Loef, Pim Loef, Chiara Luna May en Muhanad Rasheed. In de afgelopen weken hebben zij heel verschillend werk samengesteld. Van lichtobjecten, schilderwerk, grafische werk tot en met een documentaire. Ze hebben daarbij elkaar geïnspireerd om net en stap verder te gaan. Rido heeft schilderwerk gemaakt op karton, Nikki heeft de website voor de galerie HH55 ontworpen en klein grafisch werk samengesteld. Pim maakt betoverende lichtobjecten tot en met een draaiend object hoog in de bomen naast het huis, waarin de galerie is gevestigd. Luna heeft een magisch maanobject gemaakt maar ook intieme etsen en assemblages. Muhanad is een documentaire aan het afronden over en naar aanleiding van een kunstobject van Pim.

De galerie HH55 is gevestigd in de voormalige bakkerij van Wiltink, een plek waar veel Doetinchemmers warme herinneringen aan hebben. Het begon als een kleine bakkerij en is in de jaren steeds verder uitgebouwd. Op 14 juli 1952 bakte Willem Wiltink in zijn nieuwe, 35 m2 grote bakkerij aan de J.G. Heuthorststraat 55 in Doetinchem zijn eerste twintig broden. Broodbakken, huis-aan-huis bezorgen met de transportfiets. Een jaar later bouwden Willem en zijn vrouw Lien vóór de bakkerij een woonhuis met winkel en werd er ook brood geleverd aan instellingen, ziekenhuizen en zogenoemde ‘koude bakkers’.

Ton Loef legt uit: "Acht jaar geleden zijn we van de Wildenborch naar de andere kant van Doetinchem verhuisd, naar de Heuthorststraat 55. Het was een pand met een uitdaging maar vooral met veel ruimte en mogelijkheden waar we meteen konden zien wat we er mee wilden gaan doen. Een pand met een winkel, woonhuis en werkplaats. Veel binnen- en buitenruimte. Na een vliegende start van twee maanden om te kunnen wonen, hebben we de afgelopen jaren, met hulp van veel handige vrienden en veel geduld de plek gerealiseerd zoals we voor ogen hadden: het woonhuis weer comfortabel gemaakt en de oude broodwinkel omgetoverd naar winkel / galerie en atelier. Van bruin, oud en een beetje vies naar een creatieve plek waar we ons met zijn allen thuis voelen. We kunnen er schilderen, etsen, zeefdrukken, kleien, gieten, draaien, lassen, computeren, zagen, boren en schaven. We zijn nu acht jaar verder en bouwen nog steeds verder aan deze creatieve plek."

Geïnteresseerden in de expositie en in de galerie zijn welkom. In verband met coronamaatregelen moet men van te voren zijn komst melden. De galerie is open op 27, 28 juni en 4 en 5 juli van 10:00 tot 17:00 uur.


www.hh55.nl