Plaatsen van een boerenstuw. Foto: Nico te Laak
Plaatsen van een boerenstuw. Foto: Nico te Laak

Project DAW Aalten Barlo gaat van start

AALTEN - Het klimaat verandert, zowel droogte als piekbuien zorgen voor problemen. Elke agrariër is erbij gebaat om in deze tijd een optimale waterhuishouding op perceelsniveau te hebben. Het project Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) Aalten Barlo is hier op gericht.

Het is een initiatief van LTO Oost Achterhoek en Waterschap Rijn & IJssel: beter inspelen op watertekorten en neerslagpieken, tegengaan van nutriëntenuitspoeling en daarmee betere gewasproductie, met goede afstemming in het veld tussen agrariërs en waterschap, met korte lijnen en vlotte samenwerking. Agrariërs in de regio Aalten-Barlo hebben een brief ontvangen om zich aan te melden voor een gesprek met agrarisch coach Rob Huinink. Dit gesprek is inventariserend bedoeld. Wat vinden agrariërs dat ze nodig hebben voor een toekomstbestendig bedrijf. Het gesprek kan direct tot een vervolgactie of -gesprek leiden. De opgehaalde onderwerpen vormen samen de basis voor een vervolgplan.
Bij een vergelijkbaar DAW-project brongebied Baakse Beek (Lievelde) is een intensieve samenwerking tussen agrariërs en het waterschap op gang gekomen. Wensen bij agrariërs ten aanzien van eigen peilbeheer zijn door het waterschap opgepakt en in diverse watergangen zijn boerenstuwen geplaatst. De agrariërs beheren deze zelf.

Samen bepalen of en waar zogenaamde 'boerenstuwen' komen. Foto: Nico te Laak
Samen bepalen of en waar zogenaamde 'boerenstuwen' komen. Foto: Nico te Laak