Henk Meerdink tijdens een raadsvergadering. Foto: archief
Henk Meerdink tijdens een raadsvergadering. Foto: archief

Henk Meerdink stopt na 42 jaar als gemeenteraadslid

'Na de zomer niet meer dezelfde gemeente-raad'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Er zijn gemeenteraadsleden van wie je verwacht, dat ze nooit zullen stoppen met hun politieke werk. Henk Meerdink is een van hen. In 1978 werd hij gemeenteraadslid in Aalten, maar na 42 jaar zal hij stoppen. Het was een onverwachte mededeling van burgemeester Anton Stapelkamp. Hij wees er op dat er tussen de ingekomen stukken, die altijd als hamerstuk worden vastgesteld, ook een brief zat van Meerdink. Daarin kondigde hij aan dat de gemeenteraadsvergadering van 7 juli zijn laatste zal zijn. Zijn opvolger zal in september worden benoemd. “Na de zomer is dit niet meer dezelfde gemeenteraad”, zei de burgemeester.

Eigenzinnig
Meerdink was een eigenzinnig raadslid, die altijd zijn eigen koers volgde, ook toen hij raadslid voor het CDA was. Het leverde hem veel voorkeurstemmen op. Toch vond het CDA uiteindelijk dat hij lang genoeg raadslid was geweest en zette hem bij de gemeenteraadsverkiezingen op een onverkiesbare plaats. Door de voorkeursstemmen kwam hij toch telkens weer in de gemeenteraad. Voor de verkiezingen van 2014 gaf het CDA hem daarom helemaal geen plek meer op de kandidatenlijst. Dat beviel Henk Meerdink niet. Hij was nog niet klaar met het gemeenteraadswerk en wilde door. Hij begon zijn eigen partij Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging (HMV), die meteen twee zetels haalde. Tot zijn grote teleurstelling verloor zijn partij bij de verkiezingen van 2018 één zetel.

Gemotiveerd volksvertegenwoordiger
Maar nu stopt Meerdink dan toch als raadslid. Twee jaar geleden zei hij dat hij nog steeds een gemotiveerd volksvertegenwoordiger was. Hij zei ook dat zijn partij een brede was “met jonge en oudere mensen, met mensen vanuit het bedrijfsleven en vanuit de zorg, met vijf vrouwen en met kandidaten uit de hele gemeente.” HMV is geen boerenpartij en geen Kloosters Belang, benadrukte hij net voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Trots was hij op de professoren in zijn partij. Willem Bruil werd in 2014 naast hem een opvallend raadslid. Hij zal opgevolgd worden door een andere professor, Jan Wijbrans. Henk Meerdink stond in de top drie van langst zittende gemeenteraadsleden.