Leven in coronatijd

Omdat burgemeester Anton Stapelkamp hier om vroeg, in De Band van 9 juni, wil ik best mijn persoonlijke ervaringen delen met de lezers van deze krant.

Het thuis zitten vind ik eigenlijk niet zo bezwaarlijk. Ik laat alle boodschappen thuis bezorgen en - hoewel ik sinds 5 jaar weduwe ben - voel ik me toch niet afgesloten van de wereld, want ik ben een boek aan het schrijven, waar ik veel tijd in stop. De dagen zijn eigenlijk te kort.

Wat ik wel mis is mijn koor! Ik ben tenor (ja, dames kunnen ook tenor zijn!) op het Holland Koor, dat doorgaans repeteert in Voorthuizen. Daar ga ik normaliter eens per drie weken op zaterdag naar toe, met een chauffeur, want ik heb wél een auto maar zelf geen rijbewijs. Het Holland Koor is een heerlijk koor! Het zingt voor Israël en alles wat er bij ons aan inkomsten binnenkomt, gáát naar Israël.In totaal hebben wij zo’n 700 leden, die op drie verschillende locaties oefenen. Maar koren kunnen in deze tijd niet bij elkaar komen, zeker niet de circa 300 die in Voorthuizen repeteren, en die met elkaar van drie toiletten gebruik moeten maken. En bovendien zijn er deskundigen, die zingen met elkaar in een afgesloten ruimte nog een extra risico voor het coronavirus noemen. Vorige week is ons koor begonnen met online repeteren. Op zaterdagmorgen om kwart voor 10 begint het chatten met de dirigent en de andere koorleden en om 10 uur precies gaan we zingen. De dirigent zingt onze respectieve partijen voor, geeft allerlei aanwijzingen en vanaf onze computer of laptop zingen wij mee. Om 11 uur stopt de repetitie en dan is het: “tot volgende week!"

Verder ben ik lid van een Bijbelstudiegroep van zo rond de tien deelnemers, uitgaande van de PKN in Dinxperlo, die al járen en járen bestaat en waar ik grote waarde aan hecht, want de gesprekken die we daar met elkaar voeren gaan behoorlijk de diepte in. We waren BIJNA klaar met het bestuderen van het boek Handelingen, toen de corona uitbrak. Geen idee wanneer die bijeenkomsten weer kunnen.Te overwegen valt een gróte zaal, waarin mensen op behoorlijke afstand van elkaar kunnen zitten.

Een consequentie van het hele coronadrama is, ik kan het niet mooier maken, een zeker weten bij mij om NOOIT in een verzorgings- of verpleegtehuis te gaan. Thuis blijven, hoe ziek ik ook word, is stukken veiliger! De mensen die daar woonden hebben een zeer hoge prijs moeten betalen. Ik ben ervan overtuigd dat er, indien de overheid wél zo snel mogelijk beschermende middelen had geregeld, veel minder van die arme mensen - vaak ook nog eens in bittere eenzaamheid - hadden behoeven te overlijden.

Ikzelf heb stapels mondkapjes in huis. Gewoon bij het begin van de crisis al geregeld. Die werden altijd binnen één week bij mij thuis afgeleverd. Geen centje pijn. Als ik dat, als particulier, geregeld kon krijgen, dan kan een overheid dat nog veel beter. 17.000 zorgmedewerkers (!!) over heel Nederland heen zijn met het virus besmet geweest. Die hadden nooit in de nabijheid van hele kwetsbare mensen mogen komen. En die kwetsbare mensen, die als geboorterecht VRIJHEID en een eigen WIL hebben, hadden nooit als onmondige kinderen opgehokt mogen worden. Het feit, dat men in een zorginstelling woont, mag nooit inhouden dat men van zijn grondrechten beroofd wordt. En dat is wel gebeurd. Het lijkt mij volkomen haaks te staan op iedere menselijke of goddelijke wet. Kinderen en andere familieleden hebben zich laten vertellen dat dit nu eenmaal moest, maar waar de zorgmedewerkers voor 25% met het virus besmet waren, gold en geldt dat voor hun kinderen en familieleden NIET. De bezoekers, die NIET mochten komen, waren een veel kleiner risico dan de verzorgers.

Zoiets mag nooit meer gebeuren.Als er - wat de Heere moge verhoeden - nog een tweede coronagolf zou komen, dan zouden alle Nederlanders met een warm hart en een gezond verstand zich als één man tegen een nieuwe ‘gevangenneming’ van kwetsbaren moeten verzetten. Het veel gehoorde: 'wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM' heeft dus niet mijn instemming.

Ten eerste zijn de regels, die ik aan mijzelf stel, véél strenger dan de regels van het RIVM. En ten tweede: het RIVM heeft zichzelf in de loop van de maanden véle malen tegengesproken en wist dus duidelijk niet wat wijs was in deze crisis. Het begon met hun verklaring in het begin van dit jaar: 'Het valt allemaal wel mee en het virus komt vast niet in Nederland' en daarna droeg men voortdurend - en óók via de politiek - uit, dat mondkapjes slechts schijnveiligheid boden. Testen hoefde alleen maar bij ziekenhuismedewerkers. Niet bij personeel in verzorgingstehuizen en bij mantelzorgers. Een men kondigde zelfs aan om de echt goede, beschermende mondkapjes van gewone burgers áf te nemen, als zij het waagden die in de openbare ruimte te dragen, want die moesten naar verplegend personeel toe! Wat de overheid niet leverde, moest dan maar van gewone burgers komen? Maar de kapjes wáren voortdurend verkrijgbaar!Ik heb er nooit één moment op hoeven wachten, dus ik weet waar ik het over heb!

Daarna hoorden we op het nieuws, dat men nota bene overwoog om corona-patiënten onder te gaan brengen in verpleegtehuizen, dus vlak bij oudere en zieke mensen. Dat is er niet van gekomen, gelukkig. Maar alleen het vóórnemen daartoe al was blijk van van een griezelige ondeskundigheid en van een totaal gebrek aan menselijkheid en mededogen.

Dan: fabrikanten in Nederland, die mondmaskers produceerden en netjes aan overheden aanboden, kregen vaak niet eens antwoord. En raakten ze derhalve niet kwijt. Hetzelfde geldt voor ontsmettingsmiddelen en testen. Er was in diverse laboratoria een véél grotere capaciteit dan de overheid meldde of afnam.
Iedere onnodig overleden oudere of zieke is er één teveel.

U hoort mij dus niet juichen en jubelen over het gevoerde beleid. Ik heb meer zoiets van: “J’accuse”… (- ik beschuldig).
Laat hier voor de nabije of verdere toekomst lering uit getrokken worden. Zo mag en moet het niet! Welke - en hoeveel - virussen en biologische oorlogswapens mij niet bekende machten ook nog over de planeet aarde heen gaan sturen, ooit zullen we weten WIE er precies achter het coronavirus zaten. Laat daar nooit meer de meest zwakke mensen in ons midden de dupe van worden, zoals nu gebeurd is.

De Bijbel leert, dat juist naar het zwakke en kwetsbare onze éérste zorg behoort uit te gaan. De Goede Herder was met name met hén begaan, Zij gingen voor! Wat hier gebeurd is: de vrijheid van ouderen afpakken én hen het contact met hun meest dierbaren afnemen en hun gezondheid bewúst in gevaar laten komen. Dat was geen Goede Herder- beleid. Dat was huurlingengedrag. Laat het nooit meer gebeuren.


Gielah Tabak