Pietje Progressief met de geurknijper. Foto: Progressieve Partij
Pietje Progressief met de geurknijper. Foto: Progressieve Partij

Progressieve Partij wil nieuw gezondheidsonderzoek

AALTEN - De fractie van de Progressieve Partij wil dat de GGD een nieuw onderzoek uitvoert naar de gevolgen van de uitbreiding van een varkensstal aan de Gendringseweg. De vorige vergunning was gebaseerd op oude berekeningen van luchtwassers. Nieuw onderzoek laat zien dat er meer geur en stank vrijkomen dan gedacht. In sommige gevallen drie keer zo veel.

De oorspronkelijke vergunning is mede gebaseerd op GGD-onderzoek. Dat moet opnieuw, vinden buurtbewoners en de fracties van de Progressieve Partij, GemeenteBelangen en D66. Zij dienen daarvoor een motie in tijdens de raadvergadering van dinsdag 16 juni. De PP steunt de buurtbewoners in het verzet tegen deze uitbreiding met 13.000 varkens. Woordvoerder Bert Weevers: “Door de nieuwe gegevens en nieuwe wettelijke normen zou de omgevingsvergunning nu niet meer afgegeven mogen worden. Wij vinden leefbaarheid en gezondheid voor de buurtbewoners (ook vaak boeren) van groot belang. Gelukkig komt er steeds meer verzet tegen deze grootschalige vleesproductie. Mede door de effecten op de directe omgeving en het milieu van stank, fijnstof en stikstof vinden Rijk en Provincie al dat het anders moet, duurzamer. Nu Aalten nog.”

In de tweede steun-advertentie, deze week in Aalten Vooruit, gaat Pietje Progressief, de mascotte van PP, hier op in. Hij draagt geen mondkapje maar een geurknijper, beschikbaar gesteld door de buurt.