Het bestuur van DLE bij het uitvaartcentrum; van links af Thea Lammers, Doortje ter Beek, Bertie Bussink, Gerrit Westerveld en Wijnand Rigter. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het bestuur van DLE bij het uitvaartcentrum; van links af Thea Lammers, Doortje ter Beek, Bertie Bussink, Gerrit Westerveld en Wijnand Rigter. Foto: Frank Vinkenvleugel

DLE op zoek naar twee uitvaartverzorgers

DINXPERLO - Begrafenisvereniging De Laatste Eer (DLE) uit Dinxperlo zoekt twee gediplomeerde uitvaartverzorgers, die per 1 november de werkzaamheden kunnen overnemen van Derksen Uitvaartzorg, omdat Rene en Olga Derksen stoppen met hun bedrijf.

Door Lydia ter Welle

Begrafenisvereniging De Laatste Eer heeft als doel om hulp en advies te geven bij de uitvaart op basis van vrijwilligheid, onderlinge solidariteit, en/of nabuurschap. De vereniging, oorspronkelijk geïnspireerd vanuit een christelijke visie, heeft geen winstoogmerk. De contributie kan zodoende laag worden gehouden. DLE verleent de diensten in natura, wat inhoudt dat mensen voor een uitvaart gebruik kunnen maken van het uitvaartcentrum met de 24-uurskamers en de begeleiding door professionele uitvaartverzorgers, die ook de verzorging van de overledene op zich nemen. Leden betalen vanaf hun achttiende een jaarlijkse contributie, en krijgen een korting op de kosten van de diensten die DLE verleent. Hoe hoger de leeftijd waarop men lid wordt, hoe hoger de eenmalige bijdrage bij aanmelding als lid. DLE telt momenteel ongeveer 4000 leden, en die verbondenheid met DLE is meteen ook de sterkte: daardoor kan de contributie laag worden gehouden. DLE verzorgd eveneens uitvaarten voor niet-leden.
In de afgelopen decennia verzorgden Rene en Olga Derksen van Derksen Uitvaartzorg de uitvaarten voor de DLE. Het echtpaar Derksen heeft aangekondigd per 1 november te stoppen met hun uitvaartverzorgingsbedrijf. Wijnand Rigter, voorzitter van het bestuur van DLE, zegt: "We hebben nagedacht over de manier waarop we verder willen, hebben ook overlegd met Rene Derksen, die zijn werk altijd uitstekend, met respect en grote nauwkeurigheid heeft verricht. Die hoge standaard, de standaard die onze leden van ons gewend zijn, willen we blijven nastreven. Daarom hebben we besloten dat we op zoek gaan naar twee uitvaartverzorgers, die de tachtig tot honderd uitvaarten per jaar volgens die hoge standaard gaan verzorgen." Secretaris Thea Lammers vult aan: "Natuurlijk zullen er op detail verschillen zijn tussen de manier waarop Rene werkte en waarop de nieuwe uitvaartverzorgers dat doen. Dat is logisch, want mensen zijn nu eenmaal verschillend. Maar we hopen als bestuur wel mensen te kunnen kiezen die hun werk goed doen, met respect en grote accuratesse, én met gevoel voor hoe het er hier in Dinxperlo aan toe gaat."

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die in Dinxperlo of naaste omgeving wonen. "In Dinxperlo zou het mooiste zijn, maar we zijn natuurlijk ook gewoon afhankelijk van het aanbod aan mensen die deze uitdaging aan willen gaan. Want we willen onze leden goede zorg bieden, en zijn daarom op zoek naar gediplomeerde uitvaartverzorgers, met enige ervaring en met gevoel voor Dinxperlo en omgeving. Mensen die de taal van onze leden spreken, zeg maar. Maar we vertrouwen er op dat we een goede keuze zullen kunnen maken", aldus Rigter.
De website van De Laatste Eer is onlangs helemaal vernieuwd. Daarop is duidelijk weergegeven wat de tarieven zijn, en ook wat de eenmalige bijdragen bij aanmelding zijn. Ook is er een rekenmodule ingebouwd zodat iedereen zelf ongeveer de kosten kan berekenen van diensten die hij van DLE afneemt. "We hadden deze nieuwe website willen presenteren op onze algemene ledenvergadering, maar die kon helaas geen doorgang vinden vanwege corona. Maar iedereen kan het eindresultaat nu bewonderen via www.dledinxperlo.nl. We horen het graag als mensen er vragen of opmerkingen over hebben!", besluit Wijnand Rigter.

Het bestuur van DLE organiseert nog een bijeenkomst om Rene en Olga Derksen uit te zwaaien en te bedanken voor hun uitstekende werk voor DLE. Daarover volgt later meer informatie.


www.dledinxperlo.nl