Claudia Hilbertz, Lukas Bauhaus en Judith Möllmann van Etage3. Foto: Gabi Frentzen
Claudia Hilbertz, Lukas Bauhaus en Judith Möllmann van Etage3. Foto: Gabi Frentzen

Etage3 in Bocholt heeft ook oog voor grensgebied

BOCHOLT - Etage3 op Neutorplatz 1 in het nieuwe Stadtsparkasse-gebouw: sommige mensen weten al wat er zal gebeuren, anderen misschien nog niet. In een notendop: hier wordt een nieuwe vorm van creatief ondernemen geïmplementeerd, ook wel co-working genoemd. En dat betekent: ondernemers en bedrijven kunnen flexibel ruimte huren - dit kan het kantoor zijn, het moderne bureau of de vergader- en creatieve ruimte. Start is in de herfst. En bedrijven en ondernemers uit buurland Nederland zijn ook welkom om er een plek te huren, maar het kan ook alleen de brievenbus zijn.

Door Gabi Frentzen

"Co-working is een trend die nu ook naar het platteland komt", zegt managementconsultant Claudia Hilbertz, die samen met IT-specialist Lukas Bauhaus verantwoordelijk is voor het beheer van Etage3 coworkingspace GmbH. “Er is veel vraag naar informatie. Vier beschikbare kantoren zijn al verhuurd. Maar we hebben nog veel, veel meer ruimte. Als we niet op deze trein springen, dan is de stap naar nieuwe werelden duidelijk gemist.”
"Het principe is eigenlijk heel eenvoudig", legt Lukas Bauhaus, directeur van Antony Systemhaus GmbH in Bocholt, uit. "'Kantoorloze' mensen krijgen voor enkele uren of meer een kantoor op onze derde verdieping, freelancers ervaren een gevoel van verbondenheid, bedrijven kunnen vierkante meters inchecken voor recepties en conferenties, teams krijgen nieuwe impulsen in de creatieve ruimte. Met andere woorden: in de toekomst krijgt Etage3 ruimte voor (bijna) alles en (bijna) iedereen." Op de vraag vanwaar dat 'bijna' antwoordt Claudia Hilbertz: "Nou, de 'Einzelgänger' is natuurlijk welkom, maar er moet altijd wel iets van een wens zijn voor meer, voor elkaar ontmoeten, van elkaar leren." Men wil er dan ook voor zorgen dat verschillende professionele sectoren een plek vinden bij Etage3. Ook de Nederlandse buren zijn welkom: "We moeten veel meer over de grenzen heen werken", vindt ze; "ik denk dat het voor iedereen alleen maar verrijkend kan zijn als er in de toekomst zowel Duitse als Nederlandse gebruikers van Etage3 zijn. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om gewoon een brievenbus te huren."
"Alles is mogelijk, we staan open voor alles wat deze nieuwe werkwereld tot een succes maakt", zegt Lukas Bauhaus.

Wat is nu eigenlijk het nut en het voordeel van het gedecentraliseerde 'co-working', vragen sommigen zich af. "In dit digitale tijdperk bespaart het ons tijd, maar ook geld", legt Judith Möllmann uit, die het project van Stadtsparkasse Bocholt ondersteunt. Ze is blij dat ook starters hier flexibel aan de slag kunnen en dus geen hoge kosten hoeven te maken voor een eigen kantoor, met soms lange huurcontracten. "In tijden dat mensen hun 'kantoor' op hun laptop meenemen en een thuiskantoor steeds belangrijker wordt, is co-working een goed alternatief, vooral voor pendelaars."
Voor de Stadtsparkasse is meewerken aan dit experiment een bewuste keuze. "De ruimte hadden we zo kunnen verhuren, maar toen Claudia Hilbertz en Lukas Bauhaus met dit idee kwamen, zagen we het als een opdracht, een taak voor ons als bank. Het is een vorm van bedrijfsontwikkeling voor Bocholt”, zegt Judith Möllmann.

Op 600 vierkante meter komen vaste en flexibele werkplekken en kleine kantoren waar freelancers, ondernemers, oprichters en starters kunnen werken. Ook ruimte huren huren voor vergaderingen en evenementen is mogelijk. 'We zijn nog niet eens open en de belangstelling is al groot', zegt Claudia Hilbertz, er glimlachend aan toevoegend: "En niet alleen omdat er een keer per week een fysiotherapeut voor stoelmassage komt om de spanning te verlichten." Er worden veel extra's geboden, zoals bijvoorbeeld lockers, brievenbussen en de beste it-voorzieningen. "En het is mogelijk om juist een open toegankelijke werkplek te kiezen, maar ook een zogenaamde 'denktank', waar iemand absolute rust en privacy heeft."
Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op www.etage3-BOH.de. Maar er zijn andere gratis informatie-evenementen. Die zijn er (momenteel online via zoom) op 25 juni, 30 juli en 27 augustus. Ook Nederlandse belangstellenden zijn daarbij welkom. Vragen? Tel. 0049-2871-3491930 of de website.


www.etage3-BOH.de