Rene en Olga Derksen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Rene en Olga Derksen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Rene en Olga Derksen stoppen met Derksen Uitvaartzorg

DINXPERLO - "Het is goed zo." Dat zeggen Rene en Olga Derksen, die na ruim 33 jaar op 1 november stoppen met de uitvaartverzorging. "Al die jaren hebben we dankzij het vertrouwen dat mensen in ons hadden, ons werk kunnen doen. Het is een dankbare maar ook veeleisende taak. Hoewel we ons werk zeker zullen missen."

Door Lydia ter Welle

Ruim 33 jaar lang is Rene Derksen Uitvaartzorg een begrip in Dinxperlo en omstreken. "Vanaf mijn start als uitvaartverzorger was er al een uitstekende samenwerking met begrafenisvereniging De Laatste Eer (DLE) in Dinxperlo. Voor de leden van die vereniging verzorgen we al die jaren de uitvaarten", vertelt René, die als vanzelf mee-groeide met de veranderende tendensen rond uitvaarten. In het begin hadden vrijwel alle uitvaarten nog een godsdienstige inslag en opzet. "In de loop der jaren heb ik de verandering gezien: van de traditionele rouwdienst naar de herinneringsbijeenkomst, steeds vaker vormgegeven met geen of maar weinig godsdienstige elementen. Maar tegelijk zijn er eigenlijk niet heel veel veranderingen bij uitvaarten. Het model kist, de bloemstukken, daarin zit niet wezenlijk veel verandering. Ik denk dat dat ook komt omdat mensen bij het afscheid van een dierbare behoefte aan wat vastigheid hebben, dingen waaraan ze zich als het ware kunnen vasthouden."
Wel constateert hij dat mensen - vooral nu in coronatijd - zeer creatieve ideeën hebben om de uitvaart van een dierbare tot een mooi afscheid te maken. Ook dankzij digitale middelen als de livestream, waardoor mensen via internet de plechtigheden kunnen bijwonen. "Dat vraagt flexibiliteit van ons als uitvaartverzorger, maar 'flexibel zijn' is eigenlijk altijd al onze tweede natuur", aldus Rene.

Zorgvuldigheid
Voortdurend blijkt tijdens het gesprek hoeveel belang Rene en Olga hechten aan het goed en zorgvuldig voorbereiden van de uitvaarten die zij verzorgen. "We wonen hier, kennen heel veel mensen. Dat is enerzijds een voordeel, omdat je weet hoe men hier denkt, vanzelf begrijpt hoe mensen het geregeld willen zien. Maar tegelijk betekent het dat het verdriet van een familie veel dichterbij komt. Het raakt je immers. Vandaar dat ik altijd zeg: meeléven met de nabestaanden is goed, maar het moet geen meelíjden worden, want dan kan ik niet mijn werk naar behoren doen." En juist dat is belangrijk voor Rene en Olga: hun werk perfect doen. "Vooraf heeft Rene in gedachten de uitvaart al verschillende keren nagelopen en gecheckt, om te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt", zegt Olga, waarop Rene aanvult: "Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen, is dat mensen achteraf zeggen, dat ze me tijdens de uitvaart eigenlijk nauwelijks hebben gezien. Want dat betekent dat alles van te voren goed is doorgesproken en daardoor goed verloopt."

Vertrouwen
In de begintijd werkt Olga vanwege de zorg voor de kinderen meer op de achtergrond mee, maar daarna wordt de uitvaartverzorging steeds meer hun gezamenlijke werk. Rene gaat op huisbezoek en voert de gesprekken, maakt afspraken over de gang van zaken. Maar ook Olga zien mensen: bij het verzorgen van de overledene, rouwbezoeken en als chauffeur van de rouwauto. Rene en Olga benadrukken tijdens het gesprek meerdere keren hoe dankbaar ze zijn voor het vertrouwen dat zij al die jaren kregen van de families waarvoor ze een uitvaart mochten verzorgen. Ook de uitstekende samenwerking met DLE leverde een grote bijdrage. "Dankzij dat vertrouwen, die samenwerking, hebben we ons werk in de afgelopen jaren kunnen doen zoals we dat wilden: met respect, zorgvuldig, met alle aandacht voor de wensen van de nabestaanden."

Hun werk legt een grote claim op het (sociale) leven van het echtpaar en van het gezin. "Vooral in het begin was er wel eens onbegrip van de omgeving, omdat het werk bij ons altijd vóór gaat. Voor ons maakt het niet uit", zegt Olga. Beide dochters sprongen in de afgelopen jaren bij waar nodig. Ook voor hen hoorde het werk van hun ouders - en de bijbehorende onregelmatige werktijden - er gewoon bij. René vult aan: "Als we op vakantie gingen, kwamen we zo nodig gewoon terug. We kozen altijd een vakantiebestemming die op minder dan een uur rijden van Dinxperlo lag. Pas de laatste jaren nemen we echt vakantie, en dan kost het me de eerste dagen echt moeite om het werk los te laten. Om niet op te springen als de telefoon gaat. Dat zal straks, na 1 november ook wel erg wennen zijn."

Hoe verder?
Een ding staat als een paal boven water voor het echtpaar Derksen: "Wij willen dat ook na 1 november de uitvaarten in Dinxperlo goed worden verzorgd. Dankzij het goede overleg met de DLE zijn we ervan overtuigd dat het goed komt."
Hoe het na 1 november zal gaan? "Dat is aan de DLE, om daarover mededelingen te doen. Voor ons zal het wennen zijn. We zullen ons werk zeker missen!"

En één ding is zeker: Dinxperlo zal z'n vertrouwde en betrouwbare uitvaartverzorgers Rene en Olga Derksen missen!