Van links af Maud Hengeveld en haar kunstwerk 'Losgebroken', Tineke Ubbels, Marije de Vries en Maud Hengeveld met haar werk 'Samen'. Foto: Lydia ter Welle
Van links af Maud Hengeveld en haar kunstwerk 'Losgebroken', Tineke Ubbels, Marije de Vries en Maud Hengeveld met haar werk 'Samen'. Foto: Lydia ter Welle

Kunstwerken van eindexamenkandidaten in Aaltense Synagoge

AALTEN - Kunstwerken van havo-scholieren van Schaersvoorde vormen de zomerexpositie 'Stil staan' in de Aaltense Synagoge. In opdracht van Kunst-docent Marije de Vries maakten de leerlingen een beeldje van een mens in het thema 75 jaar Vrijheid, een beeldje dat enerzijds realistisch moest zijn maar ook iets abstracts moest hebben. Een pittige opdracht, die leidt tot een expositie die het aanzien waard is.

Door Lydia ter Welle

De docent legt uit: "Het realisme moest zitten in de juiste proporties van het mensfiguurtje. We hebben samen de anatomie van de mens bestudeerd, waarna de leerlingen eerst schetsen van hun ontwerp moesten maken. Verder moesten ze nadenken over en verwoorden wat het abstracte in hun kunstwerk is, en wat ze daarmee willen verbeelden."

Maud Hengeveld en Lisa van Eerden zijn twee - inmiddels geslaagde - havoleerlingen met kunst in hun vakkenpakket. "Voor mij was de keuze voor Kunst als vak een bewuste", zegt Lisa van Eerden. "Ik vind het echt een leuk vak. Deze opdracht was best pittig. Ik heb mijn werk 'Samen' genoemd. Mijn mensfiguurtje draagt als het ware wolken in zijn armen. Die wolken, gemaakt van watten, symboliseren voor mij dat je - ook al is een geliefde, een familielid, een vriend, niet meer bij je - je altijd de vrijheid hebt om die persoon toch bij je te dragen, in gedachten, in je hart, nu, maar ook in tijden van oorlog", legt ze uit. Haar liefde voor kunst en creatief bezig zijn uit zich in haar studiekeuze: een opleiding op het gebied van media en vormgeving aan Saxxion Hoogeschool.

Haar klasgenoot Maud Hengeveld heeft dezelfde studierichting gekozen en Kunst was voor haar ook een bewuste keuze. Ze maakte een prachtig kunstwerkje dat ze Losgebroken noemde. Het prachtig vormgegeven mensfiguurtje 'breekt' letterlijk 'los': de figuur straalt vrijheid uit qua houding, en heeft letterlijk een ketting 'losgebroken' waarmee het werd vastgehouden.

Het thema 75 jaar Vrijheid past uitstekend in de synagoge, zo vindt bestuurslid Tineke Ubbels. "Het is belangrijk dat kinderen, jongeren nadenken over vrijheid, het belang daarvan, en over wat vrijheid - of het ontbreken ervan - met je doet. Dat hebben de makers van deze kunstwerkjes gedaan. Heel goed gedaan! We hadden de expositie gepland als onderdeel van 75 jaar Vrijheid Vieren. Dat is door corona in het water gevallen, maar we zijn blij dat we de kunstwerkjes deze zomer mogen exposeren. Helaas is - opnieuw vanwege corona - geen officiƫle opening mogelijk, maar we hopen dat veel mensen de moeite nemen om de komende maanden op woensdag- of donderdagmiddag eens komen kijken in de synagoge.", aldus Ubbels.

Alle kunstwerken samen vormen een bezienswaardige expositie, waarvan bezoekers van 17 juni tot en met 12 september kunnen genieten. De synagoge is open op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur en op donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, en op Open Monumentendag, zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen mogen maximaal acht bezoekers tegelijk naar binnen. De entree kost twee euro voor volwassenen en een euro voor kinderen tot 12 jaar. Uiteraard kunnen bezoekers ook de vaste expositie over de geschiedenis van de synagoge bekijken.