Leni en Dirk Franssens poetsen de Stolpersteine voor de Staionsstraat 24. Foto: Lydia ter Welle
Leni en Dirk Franssens poetsen de Stolpersteine voor de Staionsstraat 24. Foto: Lydia ter Welle

Vrienden Aaltense Synagoge regelt poetsbeurt Stolpersteine

AALTEN - Op initiatief van de stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge zijn in Aalten 34 Stolpersteine gelegd, 33 voor Joden\ en eentje voor Hendrik Wiggers. Deze en volgende week worden ze allemaal gepoetst.

Door Lydia ter Welle

Het project Stolpersteine is bedacht door Gunther Demnig. Hij brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren zo aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Een Stolperstein is letterlijk vertaald een struikelsteen, maar men valt niet over de Stolpersteine, maar struikelt er over met het hoofd en het hart. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.

De Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge nam het initiatief om de stenen in Aalten te plaatsen. Om te zorgen dat ze goed opvallen, gaan de vrijwilligers van de Stichting deze en volgende week op pad, om de steentjes te poetsen. Zo gingen Leni en Dirk Franssens vrijdagmiddag in de Stationsstraat voor huisnummer 24 op de knieƫn om de Stolpersteine voor Abraham van Gelder, slager, en zijn vrouw Reintjen van Gelder-de Jong te poetsen. Het onderduikadres van het echtpaar werd verraden. Zij werden op 22 augustus 1944 gearresteerd en vertrokken met de allerlaatste deportatietrein die uit Nederland is vertrokken, op 3 september 1944 naar Auschwitz gebracht. Daar zijn ze vermoord op 6 september 1944.

Met wat water en een schuursponsje werden de steentjes weer mooi glimmend gepoetst. Zo vallen deze en de andere Stolpersteine in Aalten straks weer goed op. Opdat wij niet vergeten...