Iris Jansen van de Stichting Stolpersteine Dinxperlo spreekt namens de kern Dinxperlo. Foto: Lydia ter Welle
Iris Jansen van de Stichting Stolpersteine Dinxperlo spreekt namens de kern Dinxperlo. Foto: Lydia ter Welle

Anne Frank Vrijheidsboom verwelkomd in Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Op vrijdag 12 juni - de geboortedag van Anne Frank - werd de Anne Frank Vrijheidsboom met een officieel moment welkom geheten in de gemeente Aalten. Deze boom is in het voorjaar geplant in het speciaal daarvoor aangelegde plantsoen naast het station in Aalten. Het verwelkomen van de boom was een van de onderdelen van 75 Jaar Vrijheid Vieren, die eerder dit jaar vanwege corona moesten worden afgelast.

Door Lydia ter Welle

Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, noemde het een eer dat deze Anne Frank Vrijheidsboom een plekje in Aalten heeft gekregen. Ze legde uit: "De paardenkastanje is een 'afstammeling' van de kastanjeboom waarover Anne Frank in haar dagboek schreef. De witte kastanjeboom, die in de tuin van het Achterhuis stond en die Anne kon zien vanuit het dakraam, was een symbool van hoop voor Anne Frank."

Bij Het Achterhuis
Vanuit het Achterhuis, waar Anne Frank van juli 1942 tot augustus 1944 met haar familie ondergedoken zat, keek ze er precies op uit. Anne schreef drie keer over de boom in haar dagboek. De laatste keer was op 13 mei 1944. Toen schreef ze: 'Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar'. Vrijwilligers verzamelden kastanjes van de boom toen de bejaarde boom dreigde te bezwijken, Dat gebeurde in augustus 2010, en de kastanjes werden met hulp van een kweker opgekweekt. Ze zijn inmiddels zijn uitgegroeid tot flinke bomen, variërend in lengte van een tot vijf meter hoog.

Dankzij vrijwilliger
Een van de 'nazaten' is, dankzij één van de vrijwilligers van het Onderduikmuseum, die van de mogelijkheid gehoord had en het museum er op wees, naar Aalten gehaald en in het daarvoor door de gemeente speciaal aangelegde plantsoen, vlakbij het treinstation van Aalten, geplant.

'Boom is

symbool van

hoop, en hoop

doet leven!'


De Anne Frank Vrijheidsboom staat symbool voor ontmoeting en samenleven ongeacht ras, geaardheid of geloof en geeft aanleiding tot reflectie op vrede en vrijheid toen en nu. Bij de boom is een klein monumentje ingericht, bestaande uit een cirkel van staal waarin de zin 'Onze kastanjeboom ... veel mooier dan vorig jaar' uit het Dagboek van Anne Frank is uitgesneden. Binnen in de cirkel liggen de 'Levenslicht Herdenkingsstenen', die herinneren aan de oorlogsslachtoffers.

Bij het officiële moment waren naast burgemeester Stapelkamp en kinderburgemeester Rosanna Lohuis ook burgemeester Nebelo van Stadt Bocholt aanwezig. Zij heetten de boom welkom en legden een Levenslicht-steen, net als de vertegenwoordigers van de drie grote kernen Aalten, Bredevoort en Dinxperlo. Ook andere aanwezigen kregen gelegenheid een steen te leggen. Burgemeester Anton Stapelkamp noemde de boom 'een symbool van hoop, en hoop doet leven', burgemeester Nebelo vond het een eer om aanwezig te zijn op dit moment dat vrede en vrijheid gevierd worden. Kinderburgemeester Rosanne Lohuis sloot de rij sprekers en sprak de wens uit dat de boom iedereen en vooral alle kinderen er aan blijft herinneren, dat zij blij mogen zijn vrij te zijn.

Het monumentje met de herinneringsstenen. Foto: Lydia ter Welle
Burgemeester Anton Stapelkamp spreekt bij de Vrijheidsboom. Links burgemeester Nebelo, achter de boom kinderburgemeester Rosanne Lohuis. Foto: Lydia ter Welle